Ministerie van Economische Zaken

Kabinet doet voorstellen voor forse Europese regeldrukvermindering

26 mei 2009 | nieuwsbericht | Vermindering Regeldruk

'Om de regeldruk voor ondernemers uit Europa te verminderen heeft het kabinet een serie voorstellen gedaan die het Nederlandse bedrijfsleven een besparing van 500 miljoen aan administratieve lasten kan opleveren.' Dat zei staatssecretaris Heemskerk dinsdag 26 mei 2009 in een debat over ondernemerschap op de Universiteit van Delft.

Volgens Heemskerk is een merkbare reductie van de regeldruk uit Europa
- zeker in het licht van de huidige crisis- belangrijk voor het vertrouwen van ondernemers en burgers in de Europese Unie. Europa krijgt volgens de staatssecretaris vaak ten onrechte de schuld van allerlei nationale regels.

Quick wins

Maar op Europees niveau is er wel degelijk veel winst te behalen. Zo stuurde premier Balkenende onlangs namens het kabinet een pakket met 62 voorstellen naar de Europese Commissie. Deze variëren van structurele voorstellen tot eenvoudige 'quick wins'. Hiermee is volgens Heemskerk 500 miljoen euro aan besparingen te realiseren. Dit zou een reductie van de regeldruk met 6 procent betekenen bovenop de nationale doelstelling van 25 procent.

Statistiekverplichtingen

In de Nederlandse voorstellen staan maatregelen zoals het introduceren van vaste verandermomenten. Ook kan verplichte info op bijvoorbeeld etiketten worden beperkt tot wat strikt noodzakelijk is voor een goede consumentenbescherming. Verder zijn er mogelijkheden voor een reductie van de administratieve lastendruk voor het MKB en bijvoorbeeld een vereenvoudiging van de aanvraagprocedure voor inkomenssteun en minder statistiekverplichtingen voor boeren.

Technostarters

Heemskerk debatteerde op de TU Delft met studenten en technostarters. Naast de vermindering van administratieve lasten sprak Heemskerk ook over de manier waarop Economische Zaken technostarters ondersteunt. 'Zij zijn cruciaal voor onze toekomstige economische groei', aldus de staatssecretaris. Ook is de crisis volgens hem niet alleen negatief voor starters. 'Het gaat nu écht om hoe innovatief je bent en hoe ondernemend, en is er meer ruimte voor radicale innovaties. Bedrijven als Microsoft, Gap, Hewlett-Packard zijn allemaal gestart tijdens economische recessies'.

Meer informatie:
Woordvoerder: Edwin van Scherrenburg, 070-3796464, e.v.vanscherrenburg@minez.nl of Henk Wolbers 070-3796340, h.wolbers@minez.nl