Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Hele land last van onweerscomplexen
26 mei 2009 - Vrijwel het gehele land heeft te maken gehad met de zware onweerscomplexen van maandagavond 25 mei en de daaropvolgende nacht. De combinatie van de grootte van het gebied, het hoge aantal bliksemontladingen, de lokaal zeer hevige neerslag met hagel en zware windstoten maken deze weersituatie uitzonderlijk. Een dergelijke situatie doet zich gemiddeld eens in de vijf à tien jaar voor. Bliksemontlading boven Utrecht Foto Nander Wever

In de avond van maandag 25 mei is vanuit het zuidwesten een actief onweerscomplex Nederland binnen gekomen. Hier hebben voornamelijk de kustprovincies last van gehad. In de vroege ochtend van dinsdag 26 mei is vanuit het zuiden een tweede onweerscomplex ons land binnen getrokken. Blikseminslagen, hevige regen- en hagelbuien en omgewaaide bomen hebben lokaal voor veel overlast gezorgd.

Het aantal bliksemontladingen is met circa 75.000 bijzonder groot geweest maar geen record. Op 17 juli 2004 zijn er circa 80.000 ontladingen geregistreerd. Overigens is het grootste deel van de bliksemontladingen horizontaal geweest ofwel van wolk tot wolk. Hierbij is het risico op blikseminslag kleiner dan bij verticale ontladingen die naar de grond gericht zijn.

Bij het KNMI zijn veel meldingen van hagel binnen gekomen, met name uit de omgeving van Woensdrecht. Sommige hagelstenen hadden een diameter van drie tot vijf centimeter. De meeste neerslag is gevallen in een strook van Zeeland naar de Noordoostpolder waar op een aantal plaatsen 40 tot ruim 50 millimeter neerslag viel.

Het weerstation op Schiphol registreerde de hoogste waarden wat betreft neerslag en windstoten. Tussen 22.00 uur op 25 mei en 7.00 uur op 26 mei is op Schiphol 49.9 millimeter neerslag gevallen. Op 26 mei noteerde Schiphol een maximale windstoot van 29 meter per seconden. Tweede is Hoek van Holland geweest met een windstoot van 28 meter per seconde.

Specifieke klimaatdata over onweersbuien 25 en 26 mei 2009 is te zien onder Verder Lezen

Eerste uitgave: 26-05-09