Raad voor Cultuur formuleert vragen tbv plan Historisch Museum 26/05/2009 14:11

Raad voor Cultuur

Breek niet in op de ontwikkeling van het concept voor een nieuw Nationaal Historisch Museum. Er moet geen politiek debat ontstaan over een plan dat er nog niet is. De Raad voor Cultuur zal om die reden ook volstaan met het formuleren van enkele belangrijke
aandachtspunten en het stellen van een aantal vragen over het plan dat de Stichting Nationaal Historisch Museum in voorbereiding heeft. Dat staat in het advies van de Raad voor Cultuur aan minister Plasterk over het nieuw op te richten museum.
De minister heeft de Raad recentelijk gevraagd aanbevelingen te doen die meegenomen kunnen worden bij conceptontwikkeling NHM. De Raad is evenwel van oordeel nu geen concrete aanbevelingen te moeten doen anders dan het aangeven van de belangrijkste aandachtspunten. Hij formuleert deze in de vorm van een aantal vragen die kunnen helpen bij de conceptontwikkeling en zouden moeten fungeren als toetssteen zodra er een uitgewerkt plan ligt.
Het meest belangrijk vindt de Raad de vragen over de fundamentele uitgangspunten en over de belangrijkste doelgroep van het NHM, het onderwijs.
Op welke manier draagt het Nationaal Historisch Museum daadwerkelijk bij aan historisch besef? Hoe gaat het inzicht geven in het fenomeen geschiedenis zelf, in oorzaak en gevolg, in de chronologie en de (inter-) nationale contexten die geschiedenissen bepalen? Welke opvattingen liggen ten grondslag aan de keuzes die worden gemaakt? Wat is de relevantie daarvan voor het leven in het Nederland van nu, de diversiteit aan achtergronden binnen 'de Nederlandse identiteit' en de positie van Nederland en hoe wordt dat duidelijk gemaakt?
Een essentieel aandachtspunt is de inhoudelijke en praktische aansluiting op onderwijsprogrannna's. Hoe trekt het museum lering uit de inmiddels opgedane ervaringen bij collega-instellingen met de benadering van specifieke doelgroepen? Hoe verwerft het museum een plaats in het curriculum van scholen en gaat het zorgen dat zij ook daadwerkelijk op bezoek komen?
Daarnaast is van belang op welke manier het nieuwe museum denkt te voldoen aan de doorverwijsfunctie naar andere erfgoedinstellingen, inclusief musea. Bovendien, zo adviseert de Raad, dient er in het concept aandacht te zijn voor de inhoudelijke basis van het museum, de borging van de nieuwste inzichten van historisch onderzoek. Tenslotte is een visie nodig op het ontwikkelen van een stevig maatschappelijk draagvlak en moet vanaf het begin zorg gedragen worden voor een comfortabele maatschappelijke inbedding.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.cultuur.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,