Provincie Overijssel

Populatie korhoen blijft even groot als in 2008

korhaanvergroot180407.jpg (220 Kb)

Zo'n dertig jaar geleden kwamen op zo'n honderd plaatsen in Nederland nog korhoenders voor. Maar de laatste dertien jaar is de heide van het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug de enige plek in Nederland waar een kleine populatie korhoenders te zien is. Elk jaar worden tellingen verricht om populatieverloop te volgen. Dit jaar waren 12 hanen aanwezig; hetzelfde als in 2008.

Nationaal park
De Sallandse Heuvelrug heeft in 2004 van minister Veerman het predicaat nationaal park gekregen. Het park kenmerkt zich door een grote droge heide en bos. Je kunt er genieten van de rust, de ruimte en de bijna buitenlandse uitzichten. Pas nog zijn een aantal collega's van de provincie met de secretaris vroeg op pad gegaan om bij zonsopkomst naar de prachtige balts van de korhanen te kijken.

Werk van beheerders is overal zichtbaar
De terreinbeheerders doen er alles aan om de korhoen voor Nederland te behouden. Op veel plaatsen voeren ze kleinschalige maatregelen uit en ook wordt bos omgevormd naar open heide. De resultaten van dit werk zijn goed te merken. Er is een gevarieerde heide aanwezig, dat is geschikt leefgebied voor veel zeldzame soorten. Zo zijn de roodborst tapuit en de nachtzwaluw in aantal verdubbeld; ook de veldleeuwerik hoor je overal. Maar de populatie korhoen is en blijft klein en daardoor kwetsbaar. Op zich is de dichtheid van 1-2 hanen/100 ha ten opzichte van gebieden in het buitenland niet laag maar er is geen uitwisseling met andere populaties in de buurt mogelijk; die zijn er niet! Daardoor is zo'n kleine populatie uiterst kwetsbaar en is het risico van verdwijnen uit Nederland steeds aanwezig.

Resultaat telling van korhanen in 2008
Elk jaar worden eind april en eerste week van mei het aantal baltsende mannetjes geteld. Dat wordt nu al 35 jaar lang met hulp van veel vrijwilligers gedaan; een unieke reeks. De telling gaf aan dat het aantal hanen in het gebied hetzelfde is als in 2008, namelijk 12. Met name de gebieden waar recent maatregelen zijn uitgevoerd waren in trek.

korhoentabel.jpg (31 Kb)

Om kansen op overleving van de hoenders maar vooral de jonge kuikens zo groot mogelijk te maken, worden vos en kraai bestreden. Zonder deze extra bescherming redt de soort het vermoedelijk niet. Het maakt deel uit van een strategie om het korhoen als soort voor Nederland te behouden. De extra aanpak is in elk geval nodig als overbrugging naar 2015 dan moet de EHS (nieuwe natuur en de samenhang tussen bestaande natuurgebieden) gereed zijn.