Ministerie van Algemene Zaken

Toespraak Balkenende bij staatsbezoek Chili

Toespraak | 26-05-2009

Minister-president Balkenende heeft ter gelegenheid van het staatsbezoek van president Bachelet van Chili een toespraak gehouden bij de regeringslunch in de Ridderzaal.

De toespraak is in het Engels uitgesproken

Majesteit, mevrouw de President, Koninklijke Hoogheden, professor Van Vollenhoven, excellenties, dames en heren,

Met bijzonder veel genoegen heet ik u, president Bachelet, namens de Nederlandse regering welkom in Den Haag. Uw bezoek bevestigt en versterkt de goede banden tussen onze beide landen. Chili en Nederland denken en handelen op verschillende terreinen gelijk. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat Chili en Nederland dezelfde waarden delen - op economisch, politiek en sociaal terrein.

Chili omarmt, net als Nederland, de vrije markt. En dat heeft uw land veel goeds opgeleverd. Helaas gaat de gure economische wind die momenteel over de wereld waait ook aan onze landen niet voorbij. Maar ik denk dat wij beiden de overtuiging delen dat het optrekken van allerlei handelsbarrières niet het juiste antwoord is. Landen die de grenzen sluiten en de blik uitsluitend naar binnen richten, bewijzen zichzelf en de internationale gemeenschap een slechte dienst. Protectionisme levert uitsluitend verliezers op.

Het draait in deze tijd om een open blik en om samenwerking, zowel economisch als politiek. Mevrouw de President, u zei onlangs: "The international community has started to realize that we need global responses to problems that are also global". Ik onderschrijf deze woorden van harte. Alleen samen maken we het verschil. Op het terrein van het klimaat liggen er bijvoorbeeld grote mondiale uitdagingen. In december komen we in Kopenhagen bijeen om een nieuw internationaal klimaatverdrag vast te stellen. Ik hoop dat Nederland en Chili daar samen op kunnen trekken. Het stijgen van de zeespiegel is immers voor ons allebei een bedreiging. Voor Chili omdat het een kustlijn van bijna 6500 kilometer heeft. Voor Nederland omdat ons land voor bijna de helft onder de zeespiegel ligt. Laten we daarom schouder aan schouder strijden voor een goed resultaat in Kopenhagen.

Dezelfde keuzes maken. Dat doen Chili en Nederland ook op sociaal terrein. Het bevorderen van sociale cohesie en het bestrijden van ongelijkheid zijn in onze beide landen belangrijke pijlers van beleid. U heeft zich de afgelopen jaren persoonlijk sterk gemaakt voor het verbeteren van de positie van gepensioneerden en zieken en het verkleinen van de kloof tussen arm en rijk. Iedereen verdient gelijke kansen. Iedereen verdient een goede toekomst. Het studiebeurzenprogramma 'Becas Chili' zal hopelijk veel jonge Chilenen een kans geven. En tegen de Chileense studenten die hun blik in Nederland willen verruimen en voor enige tijd in deze laaggelegen Europese delta willen studeren zeg ik: u bent van harte welkom.

Mevrouw de President,

Ik wil graag een toost uitbrengen. Op de goede banden tussen Chili en Nederland, op verdere samenwerking in de toekomst en op uw gezondheid! Holanda está contigo.