Gemeente Ede

nummer 90 / Ede, 26 mei 2009

66 bijdragen in twee jaar

Van Lagenfonds ondersteunt mensen met laag inkomen

Het Van Lagenfonds heeft over 2007 en 2008 in 66 gevallen een financiële tegemoetkoming verstrekt aan mensen met een minimuminkomen. Er moesten 13 aanvragen worden afgewezen omdat ze niet aan de criteria voldeden. De gemeente Ede constateert dat het Van Lagenfonds voldoet aan de doelstelling, armoedebestrijding. Het biedt een waardevolle aanvulling op de bestaande mogelijkheden om iets te doen voor mensen die het in financieel opzicht moeilijk hebben.

Het fonds heeft uitkeringen gedaan o.a. voor sociaal recreatieve en sociaal culturele activiteiten, opleidingen, familiebezoek in het buitenland, bijzondere reiskosten en contributies van verenigingen. Omdat er in 2007 en 2008 minder aanvragen dan in voorgaande jaren zijn ingediend, is er weer voldoende ruimte om aanvragen te kunnen honoreren.

Laag inkomen
Inwoners uit de gemeente Ede met een laag inkomen kunnen aanvragen indienen bij het Van Lagenfonds. Ook hulpverleners of andere bekenden kunnen mensen voordragen.
Burgers die voor een noodzakelijke of dringende uitgave staan en hier geen financiële middelen voor beschikbaar hebben, kunnen bij het fonds terecht.
Er moet wel sprake zijn van bijzondere omstandigheden, en er moet geen mogelijkheid zijn om een beroep te doen op een andere wettelijke regeling (bijvoorbeeld bijzondere bijstand).

Onder een laag inkomen verstaat het fonds een (gezins)inkomen van minder dan 125 procent van het minimuminkomen. Dit bedraagt voor een: o gezin met kinderen EUR 1.525 (netto)
o alleenstaande ouder EUR 1.372 (netto)
o alleenstaande EUR 1.067 (netto)

Erfenis
Het Van Lagenfonds is in 2002 opgericht met geld uit de erfenis van mevrouw Van Lagen. In 2000 liet zij haar vermogen na aan de gemeente Ede (Werk, Inkomen en Zorg). Haar wens was dat het geld zou worden gebruikt voor mensen met een laag inkomen. De gemeente bestemt daarom de renteopbrengst uit de erfenis uitsluitend voor deze groep. De jaarlijkse rente is zo'n EUR 19.000,-.

Indienen van aanvragen
Inwoners uit de gemeente Ede die in aanmerking denken te komen, kunnen een aanvraag indienen. Ook consulenten van de gemeente, hulpverlenende instanties of familie en bekenden kunnen mensen voordragen voor een bijdrage uit het fonds. Daarvoor kan een briefje worden gestuurd naar het hoofd van de afdeling Zorg, hoofdafdeling Werk, Inkomen en Zorg van de gemeente Ede, Postbus 9023, 6710 HL Ede.

Stortingen
Behoort u zelf niet tot de doelgroep, maar vindt u dit een goed initiatief dat u financieel wilt steunen? Dan is het natuurlijk mogelijk om een storting te doen in het fonds.
Voor nadere informatie en voor overleg inzake stortingen kunt u contact opnemen met mevrouw Herma Wagensveld, hoofdafdeling Werk, Inkomen en Zorg, telefoon (0318) 680 612. U kunt ook direct een storting doen door een bedrag over te maken op bankrekeningnummer 40.58.99.688 t.n.v. Gemeente Ede - EWZ, o.v.v. storting Van Lagenfonds.

---