Gemeente Ede

nummer 92 / Ede, 26 mei 2009

Ede, Rhenen, Renkum en Wageningen

Regiocontract Bevrijding, Vrijheid & Vrede

Ede, Rhenen, Renkum en Wageningen hebben op 20 mei 2009 gezamenlijk het regiocontract Bevrijding, Vrijheid & Vrede ondertekend. De vier gemeenten willen, samen met maatschappelijke organisaties uit de regio, de krachten bundelen om de Valleiregio op het terrein van `Battlefield-toerisme' beter te positioneren in de recreatieve-toeristische markt. Doel van het regiocontract is om de samenwerking tussen organisaties een impuls te geven en om nieuwe innovatieve projecten te laten ontstaan, die op een andere manier het verleden kunnen laten leven en verbeelden.

Het regiocontract Bevrijding, Vrijheid & Vrede is één van de contracten die de provincie Gelderland met regio De Vallei heeft gesloten om nieuwe initiatieven en samenwerking in de regio te stimuleren. De provincie stelt twee ton voor dit regiocontract beschikbaar, drie van de deelnemende gemeenten (Ede, Renkum, Wageningen) dragen gezamenlijk één ton aan co-financiering bij. De financiering vanuit de `Utrechtse' gemeente Rhenen zal via projectfinanciering plaatsvinden. "Via het regiocontract hopen we de komende jaren projecten van de grond te tillen, die een aanvulling zijn op alles wat er al op het gebied van bevrijding, vrijheid en vrede is in de regio, of juist de al aanwezige elementen versterken. Daarmee willen we meer mensen naar de regio trekken en het gehele jaar door activiteiten aanbieden," aldus wethouder Stadhouders van Wageningen, die als bestuurlijk trekker het regiocontract ondertekende. Vanuit de andere deelnemende gemeenten is het regiocontract ondertekend door wethouder Miltenburg-van der Boon van Rhenen, wethouder Kremers van Ede en wethouder Van Uitert vanuit Renkum.

Initiatieven ontplooien
In de periode 2009 - 2011 willen de gemeenten samen met maatschappelijke organisaties initiatieven ontplooien om de regio beter op de kaart te zetten. Want waar kun je het begin (Grebbeberg) van de oorlog, de bevrijding (Airborne landingen Renkum en Ede) en de daadwerkelijke vrijheid (Capitulatie Hotel de Wereld Wageningen) zo nadrukkelijk beleven? Het is de bedoeling om organisaties te faciliteren door hen, waar mogelijk financieel te ondersteunen in initiatieven rond dit thema. Tegelijkertijd is het regiocontract bedoeld om organisaties meer met elkaar te verbinden en hen een platform te geven waarop nieuwe initiatieven kunnen ontstaan en samenwerking groeit. Gedacht kan worden aan bijvoorbeeld het ontsluiten van nieuwe routes via GPS navigatie, maar ook aan het laten beleven van de Pegasus-route (een befaamd ontsnappingsverhaal van een paar honderd geallieerden rond de slag om Arnhem) of het versterken van de Airborne herdenkingen in september in Ede en Renkum of de 4&5 mei activiteiten in Wageningen.

Airborne Feelings krijgt steun
In Ede krijgt de initiatiefgroep `Airborne Feelings' met plannen voor activiteiten rond de Airborne-landingen steun vanuit het regioproject. Hieraan is wel de voorwaarde verbonden dat wordt samengewerkt met het Airborne Museum en de gemeente Renkum.

Ede doet mee aan Liberation Route
In Ede komen vier `luisterplekken' op locaties die een rol hebben gespeeld in de bevrijding van Nederland in 1944/1945. De luisterplek is een `kei' met informatie over de plek in drie talen, verder is er een hoorspel te beluisteren over de gebuertenissen die zich hebben afgespeeld, en kan aanvullende informatie worden opgevraagd via internet of telefoon. Het gaat om plekken die een rol hebben gespeeld bij de Airborne landingen in september 1944, de Pegasus-acties in oktober 1944, en oorlogshandelingen tussen Canadezen en Duiters bij Otterlo begin 1945. Het college heeft geld beschikbaar gesteld om de luisterplekken te realiseren. Ook Europa, rijk en provincie betalen mee. De luisterplekken maken onderdeel uit van een Europese `Liberation Route' van Normandië via de Ardennen, het Nederlandse rivierengebied en Berlijn.

---