MBO raad

Ondanks financiële crisis toch investering arbeidsvoorwaarden voor medewerkers in mbo

26-05-2009 - De MBO Raad en de werknemersorganisaties ABVAKABO FNV, AOb, CNV en UNIENFTO hebben gezamenlijk hun verantwoordelijkheid genomen en een principeakkoord bereikt over verlenging van de CAO tot en met 31 december 2009. In het principeakkoord zijn afspraken gemaakt over reiskosten woon-werkverkeer, harmonisatie van salarisschalen en voor alle fulltime medewerkers een eenmalige uitkering van 400 euro bruto in oktober 2009 (parttimers naar rato). Bovendien wordt in 2009 voor het eerst een volledige dertiende maand gerealiseerd. Daarmee investeren de werkgevers en de werknemersorganisaties in het mbo in een arbeidsvoorwaardenverbetering van 2%.
De MBO Raad en de werknemersorganisaties zijn tevreden over het bereikte resultaat dat ondanks de beperking in bekostiging van de onderwijsinstellingen nu duidelijkheid geeft aan alle medewerkers in deze sector. Zo is de financiële positie van de instellingen onzeker, mede door het voornemen van het ABP-bestuur om de pensioenpremie per 1 januari 2010 met 2% te laten stijgen.

Met de cao geven de MBO Raad en de werknemersorganisaties in deze tijden van crisis duidelijkheid aan de ruim 55.000 werknemers in het mbo. De financiële situatie van de instellingen vraagt om deze zekerheid. Naast het voornemen van het ABP-bestuur is de economische crisis er debet aan dat werkgevers en werknemersorganisaties geen afspraken hebben kunnen maken over verdere structurele loonontwikkeling. Daarom ook heeft de verlengde CAO een korte looptijd; als de onderhandelingen over een nieuwe CAO starten is naar verwachting voldoende duidelijk wat de gevolgen van de crisis zullen zijn voor de financiële situatie van de mbo-instellingen in 2010 en hoe de crisis zich verder zal ontwikkelen.

Bron/Auteur: webredactie