Provincie Utrecht

Gezamenlijke aanpak laaggeletterdheid

26-5-2009 -

Op welke manier pakken verschillende gemeenten laaggeletterdheid aan? Hoe zet je het Landelijke Aanvalsplan in? Hoe zet je het participatiebudget in?

Deze en nog andere vragen werden besproken tijdens de conferentie Laaggeletterdheid. De provincie organiseerde in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven deze conferentie op woensdag 20 mei in het Utrechtse provinciehuis. De aanleiding van de conferentie was een provinciaal onderzoek naar de stand van zaken in Utrechtse gemeenten in de aanpak van laaggeletterdheid door CINOP. Dit is een onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van opleiden en ontwikkelen.

Afbeelding: Gezamenlijke aanpak laaggeletterdheid

Ieteke Bos, consultant Aanvalsplan Laaggeletterdheid CINOP (onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van opleiden en ontwikkelen)

Gedeputeerde mevrouw Haak-Griffioen verwelkomde de ambtenaren van de verschillende gemeenten. In haar speech legde zij de complexiteit van het probleem uit. Landelijk zijn naar schatting anderhalf miljoen mensen die grote moeite hebben met lezen en schrijven. In de provincie Utrecht gaat het om ongeveer 100.000 mensen dat is 12% van de bevolking tussen 15 en 75 jaar. De provincie wil dat iedereen volwaardig mee kan doen aan de maatschappij en zet daarom in op de terugdringing van laaggeletterdheid. Uit het onderzoek van CINOP blijkt dat ruim de helft van de gemeenten in de provincie Utrecht actief is in de aanpak van laaggeletterdheid. We zijn op de goede weg!

Tijdens de conferentie werd bekeken hoe de gemeenten elkaar in aanpak kunnen versterken en op welke punten van elkaar te leren.

Meer informatie over de aanpak van laaggeletterdheid is te vinden op www.taalkrachtvoorgemeenten.nl en de provinciale website www.provincie-utrecht.nl/zorg.

Meer informatie: Joyce Veul, telefoon 030 2582153