Stichting Natuur en Milieu

Volg het leventje van Belle de honingbij

Europa in Terra

26 mei 2009 - De Terra van mei 2009 staat helemaal in het teken van de Europese verkiezingen. Die verkiezingen zijn belangrijk, want: "Op milieugebied moeten we het van Europa hebben," zegt Mirjam de Rijk, directeur van Stichting Natuur en Milieu.

Duurzame energie is zon milieuthema dat internationaal wordt opgepakt. Terra interviewt Kathleen van Brempt, de Vlaamse minister van mobiliteit. Zij gaat Zeekracht, het initiatief van Natuur en Milieu voor meer windmolens op de Noordzee, op de Europese agenda zetten. "Zeekracht is een oplossing voor de toekomst. Europa moet de coördinatie ervan op zich nemen," zegt Van Brempt.

Ook de komende hervormingen in de Europese landbouw bieden handvatten voor vergroening. "Juist het Europese beleid roept een intensief landbouwland als Nederland tot de orde," vindt Gijs Kuneman, directeur van het Centrum voor Landbouw en Milieu.

Verder in deze Tera onder meer:

* een essay van Europarlementariër Dorette Corbey;
* voorbeelden van Europese invloed op pesticiden, luchtvervuiling, energiegebruik, natuur en water;

* Europa wil onzuinige huishoudapparatuur uitbannen. Zie www.driekeerbeter.nl ;

* Met dank aan de milieubeweging stelt Europa strenge eisen aan bestrijdingsmiddelen.

En wilt u weten welke partij het beste past bij uw kijk op de Europese natuur- en milieukwesties? Ga dan te rade op www.groenekieswijzer.nl .


Publicatiedatum: 26-05-2009