Algemene Inspectiedienst (AID)

Vleestransport teruggestuurd naar slachthuis

26 mei 2009

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verbaliseerde op dinsdag 25 mei tijdens een gerichte controle in de provincie Utrecht een transporteur van schapenkarkassen. De ongeveer 130 geslachte schapen die de man vervoerde, voldeden niet aan de temperatuurseisen. De temperatuur van het vlees varieerde van 20 tot 33 graden Celcius, in plaats van de maximaal toegestane zeven graden Celcius. Het slachthuis, dat in het verleden al is verbaliseerd voor het niet zogenoemd terugkoelen van vlees, kreeg ook een proces-verbaal.

De transporteur laadde de geslachte schapen bij een slachthuis om deze te vervoeren naar een uitsnijderij in Zuid-Holland. Het vlees zou daar verder worden verwerkt. Nadat dieren geslacht zijn, moeten deze worden teruggekoeld van ongeveer 37 graden naar zeven graden Celcius voordat het vlees mag worden vervoerd. De controle door de AID vond korte tijd na het vertrek van het transport plaats, het vlees was niet bedorven. De karkassen zijn onder begeleiding teruggebracht naar de slachterij. Daar worden ze op de juiste tempratuur gebracht. De chauffeur is ook geverbaliseerd voor het vervoeren van slachtafval dat niet was voorzien van de vereiste identificatiemerken die de herkomst van het vlees aantonen, zoals etiketten op kratten.

Om de voedselveiligheid te waarborgen, controleert de AID het vervoer van vlees van en naar slachthuizen, uitsnijderijen en andere levensmiddelenproducenten. Tijdens deze controles wordt nagegaan of het vlees is voorzien van de vereiste identificatiemerken en of het vlees voldoet aan de gestelde temperatuurseisen. Rund-, varkens-, schapen- en geitenvlees mag tijdens vervoer niet warmer zijn dan zeven graden Celcius. Voor pluimvee ligt deze grens bij vier graden Celcius, bij slachtafval is dat drie graden Celcius. Tot slot wordt de algehele hygiëne van het transport gecontroleerd.

Meldkamer AID
Tel.: 045-5466230 (24 uur/dag)

* Contactgegevens

Alleen voor de media | Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting AID | 06-48132318