FNV

26-5-2009

Aanpassing klachtenregeling deeltijd-WW

Minister Donner past op aandringen van de vakbeweging deze week de klachtenregeling voor meningsverschillen over de deeltijd-WW aan. In de Staatscourant had de minster een publicatie laten opnemen die niet spoort met het sociaal akkoord. De FNV heeft dat hoog opgenomen. Zo zat er de suggestie in dat het niet de bedoeling was om afspraken over de loonaanvulling te maken.

Meldpunt SZW heeft voor klachten en meningsverschillen over de aanvraag en toepassing van de deeltijd-WW een speciaal meldpunt ingesteld waar tot nu toe alleen werkgevers terecht konden. Een punt dat eveneens door de FNV hoog werd opgenomen. Dat gaat veranderen, ook werknemers kunnen binnenkort bij het meldpunt terecht.

Onderhandelingsvrijheid Wind benadrukt dat in de onderhandelingen tussen de sociale partners vorige maand is afgesproken dat werkgevers en werknemers decentraal overleggen over de voorwaarden van deeltijd-WW. Donner moet zich niet mengen in de onderhandelingsvrijheid van sociale partners.

Loonaanvulling In de discussie over loonaanvulling moet volgens Wind goed beseft worden dat de loonkosten voor sommige werkgevers al voldoende verlaagd worden door de (gedeeltelijke) WW. Als deze werkgevers het loon niet zouden aanvullen, worden werknemers onnodig gedupeerd: "Als je helemaal niet aanvult, gaat de werknemer 15 procent van z'n loon inleveren. Dat lijkt me echt te veel gevraagd, dus het lijkt me dat weinig werknemers daarmee akkoord gaan. Het is volstrekt redelijk een aanvulling te vragen. Vergeet niet dat een werkgever ook met volledige aanvulling van het loon nog altijd veel goedkoper uit is dan zonder de deeltijd-WW."

Ook voor werknemers De klachtenregeling wordt deze week aangepast door minister Donner zodat ook werknemers conflicten en meningsverschillen over de deeltijd-WW kunnen melden.

Meer informatie Aanbevelingen STAR over deeltijd-WW http://www.fnv.nl/defnv/actueel/nieuws/aanbevelingen_star_regeling_dee ltijdww.asp