Politie Amsterdam-Amstelland

KORPSLEIDING INGENOMEN MET THEMAZITTINGEN (26-05-2009) Geweld tegen overheidspersoneel. Helaas vindt dit regelmatig plaats. Ook medewerkers van de politie worden hier regelmatig slachtoffer van. Door het houden van maandelijkse themazittingen gooit justitie een nieuw middel in de strijd hiertegen.

Ongeveer 20 gedaagden moeten zich dinsdag 26 mei achter elkaar voor de politierechter verantwoorden in strafzaken waarbij -zoals dat heet - 'gekwalificeerde slachtoffers' betrokken zijn. Dat zijn naast politiemensen, maar ook hulpverleners zoals ambulancepersoneel en brandweerlieden, onderwijzers en badmeesters. En niet te vergeten de burgers die ingrijpen en vervolgens zélf slachtoffer worden. Tot het geweld tegen hulpverleners wordt ook beledigen en bespugen gerekend.

Dubbele strafeis
Sinds een jaar geldt een neiuwe beledigingsrichtlijn, waardoor het verbaal geweld vaker en zwaarder bestraft kan worden. Op de themazittingen verdubbelt het Openbaar Ministerie de strafeis vergeleken met wat gangbaar is.

Reactie korpsleiding op de themazittingen
Hoofdcommissaris Bernard Welten laat weten dat de korpsleiding van de politie Amsterdam Amstelland zeer ingenomen is met de speciale themazittingen. "Hiermee onderstreept het OM dat geweld tegen medewerkers van de overheid uit den boze is en dat de daders ervan bijzondere aandacht verdienen. Met name de dubbele strafeis tegen de daders spreekt zeer aan."


____________________