NVA


Persbericht
Amersfoort, 26 mei 2009

FIDIN stelt provisiemaximalisatie voor bij woonlasten- en kredietbeschermers

FIDIN stelt voor om bij woonlasten- en kredietbeschermers de provisiehoogte bij wet te maximeren. Federatie FIDIN, het samenwerkingsverband van de NBVA en NVA, reageert hiermee op de plannen van het ministerie van Financiën om een halt toe te roepen aan excessieve provisies die over deze producten worden betaald. FIDIN vindt provisiemaximalisatie voor deze producten een goed alternatief voor mogelijke uitbreiding van het Bgfo.

Vorige week heeft FIDIN overleg gehad met het ministerie van Financiën over de voortgang van het Bgfo, tweede tranche. In dat verband heeft Financiën de aanwezige marktpartijen gewezen op enkele partijen in de markt die extreem hoge provisies uitbetalen (en ontvangen!). Het gaat daarbij specifiek om de woonlasten- en kredietbeschermers. Een steekproef van de AFM wees provisies uit tot 80 procent van de koopsom voor kredietbeschermers (bij consumptief krediet). Bij hypothecaire kredieten constateerde de AFM provisies tot 45 procent op woonlastbeschermers. Het ministerie heeft haar afschuw over deze praktijken geuit en heeft met FIDIN gesproken over nieuwe maatregelen.

Afgesproken is dat het onderzoek nog verder wordt verdiept, waarbij ook de markt voor uitvaartverzekeringen wordt belicht. Duidelijk is echter, dat Financiën nadrukkelijk overweegt om ook deze producten onder de reikwijdte van het Bgfo te brengen. Met dus als gevolg opnieuw grote administratieve verplichtingen en dus lasten, ook voor de achterban van de NBVA en de NVA. Vanuit dat perspectief heeft FIDIN besloten een wettelijke regeling van provisiemaximalisatie, specifiek voor woonlasten- en kredietbeschermers, voor te stellen.

FIDIN wijst dergelijke extreem hoge provisies van de hand, en wijst daarbij primair naar de aanbieders die dergelijke provisies uitbetalen. Maar, wij zijn ook van mening dat het intermediair dat dergelijke provisies ontvangt de markt (en de consument) een zeer slechte dienst bewijst. Juist nu wij, met een scala aan maatregelen ter bescherming van de consument, onze reputatie proberen te verbeteren, keuren wij deze excessief hoge provisies volstrekt af.

Het ministerie van Financiën bezint zich, na overleg met alle marktpartijen, nu op verdere maatregelen ten aanzien van uitvaartverzekeringen, woonlasten- en kredietbeschermers. Linksom of rechtsom, gaan deze maatregelen voor het intermediair meer administratieve lasten opleveren. Daarom kiest FIDIN nu voor een onorthodoxe aanpak. In een brief aan het ministerie stellen wij een wettelijke provisiemaximalisatieregel voor, waarbij wij ons op basis van de beschikbare AFM-cijfers nu alleen richten op de woonlasten- en kredietbeschermers. Op die manier wordt het probleem bij de wortel aangepakt en worden onze leden, bij wie wij dergelijke extremen niet herkennen, ook niet opgezadeld met nog meer administratieve lasten.

FIDIN meent niet te kunnen wachten op verdere maatregelen, mede gezien het reputatierisico voor de goedwillende leden, en komt daarom nu zelf met een oplossing om deze praktijken uit te bannen.

Noot voor redactie (