Nederlandse Orde van Advocaten

Nieuws

Orde zint op maatregelen om kennis toekomstige advocaat te vergroten

Nederlandse Orde van Advocaten gaat in gesprek met universiteiten

DEN HAAG - De Algemene Raad (AR), het hoofdbestuur van de Nederlandse Orde van Advocaten (Orde), gaat in gesprek met universiteiten om de kennis van studenten die advocaat willen worden te vergroten. Nu nog strookt de kwaliteit van de instroom in de stage `niet altijd met wat van een advocaat mag worden verwacht', formuleert de Orde in haar jaarverslag dat ze vandaag in Amsterdam presenteert. De Orde wil met de juridische faculteiten effectieve maatregelen onderzoeken om het kennisniveau op een hoger plan te brengen.

Bovendien onderzoekt de Algemene Raad de mogelijkheid om bepaalde onderdelen van het verplichte onderwijs in de stage uit te breiden en aan te scherpen. De Orde draagt zorg voor een eigen beroepsopleiding. `Doel is de kwaliteit van de opleiding die iedereen volgt verder te verhogen', zegt mr L.J. (Louise) van Veen, die zich in de AR vooral richt op de opleidingen en vakbekwaamheid.

Modernisering bestuur en toezicht

De Algemene Raad bereidt zich in eigen huis met het College van Afgevaardigden voor op modernisering van het eigen bestuur. De Advocatenwet van 1952 is hier `dringend' aan toe. `De Orde dient meer nog dan nu een gezaghebbende en slagvaardige positie in samenleving en politiek in te nemen', stellen College en Algemene Raad in het jaarverslag.

Ook het toezicht op de individuele advocaat dient volgens de Orde `in het belang van de integriteit van onze beroepsgroep verder te worden geprofessionaliseerd, met de deken als verantwoordelijke spil. Het gaat om de positie van de advocatuur in de rechtsstaat. De praktijk van elke dag toont aan dat die voortdurend moet worden toegelicht en bewaakt.'

Trojka

De Orde meent overigens dat dit voor de hele rechtsstaat geldt: `Samen met de zittende en staande magistratuur draagt de Orde daarvoor maatschappelijke mede- of `trojka-' verantwoordelijkheid'. De algemeen deken van de Orde, mr W.M.J. (Willem) Bekkers, voert hiertoe inmiddels overleg met de voorzitters mrs F.W.H. (Erik) van den Emster van de Raad voor de Rechtspraak en H.N. (Harm) Brouwer van het College van procureurs-generaal.

Langs hoofdlijnen van bestuur en toezicht, vakbekwaamheid, toegang tot het recht en communicatie, cijfers en statistieken gaat het jaarverslag in op ontwikkelingen in het achterliggende `intensieve' jaar. Leden van de Algemene Raad, het hoofdbestuur van de Orde, maken hierbij kanttekeningen. Het jaarverslag geeft ook een beeld van actuele ontwikkelingen.

Bovendien bevat het jaarverslag belangwekkende interviews met staatssecretaris van Justitie mr N. (Nebahat) Albayrak, voorzitter dr A.H.G. (Alexander) Rinnooy Kan van de Sociaal-Economische Raad, tevens voorzitter van de Raad van Advies van de Orde, president G.J.M. (Geert) Corstens van en procureur-generaal mr J.W. (Jan Watse) Fokkens bij de Hoge Raad, vice-president dr H.D. (Herman) Tjeenk Willink van de Raad van State, bestuursvoorzitter mr H.H. (Heleen) Kersten van advocatenkantoor Stibbe, sociaal advocaat T.T.M.L. (Theda) Boersema, deken mr M.J.J.M. (Monique) van Roosmalen in het arrondissement Assen en algemeen deken Bekkers.

Groei zet door

De advocatuur groeit onverminderd. Waren er in 1920 nog 877 advocaten, in 1947 waren dat er 1509. In 1990 steeg dit aantal tot 6381 en in 2000 tot 11.033 advocaten. In 2007 ging het inmiddels om 14.882 advocaten. Afgelopen jaar bereikte de Orde het aantal van 15.547 leden. Het lidmaatschap van de Orde is voor elke advocaat verplicht. In 2008 telde ons land 3.871 advocatenkantoren (2007: 3.762).

Het aantal beëdigde stagiaires nam in 2008 af. Na het topjaar 2007, toen 1.360 stagiaires de eed aflegden, zit 2008 met 1.122 beëdigingen nog boven het gemiddelde niveau van de afgelopen jaren. In 2002 ging het om 992, in 2003 om 1.013, in 2004 om 939, in 2005 om 1.051 en in 2006 om 1.151 beëdigingen.

Het aantal advocatenkantoren dat zich aansloot bij de commissie voor klachten tegen en geschillen met advocaten nam vorig jaar verder toe. In 2008 waren 1.016 van de in totaal 3.871 kantoren verbonden met de commissie. In 2007 waren dat er nog 901 en in 2005 528. Advocatenkantoren sluiten zich op vrijwillige basis aan bij de commissie.