Nederlandse Orde van Advocaten

Nieuws

Gebroeders Anker ontvangen eerste exemplaar dvd Toga op tournee

Oproep algemeen deken: `Iedere advocaat is ambassadeur'

DEN HAAG - Algemeen deken mr W.M.J. (Willem) Bekkers van de Nederlandse Orde van Advocaten (Orde) reikt vandaag in Amsterdam het eerste exemplaar uit van de dvd Toga op tournee. Hij geeft de dvd aan de bekende Friese strafpleiters mrs J. (Hans) en W. (Willem) Anker. Morgen ontvangen alle 3.871 advocatenkantoren in Nederland de dvd. De algemeen deken roept zijn beroepsgenoten op overal onder de aandacht te brengen voor welk belang advocaten staan: rechtsbescherming.

De gebroeders Anker zijn voor Bekkers een schoolvoorbeeld. Ze verzorgden inmiddels ongeveer 1200 spreekbeurten over de betekenis van hun beroep. De dvd wil advocaten bij uiteenlopende presentaties over het belang van de advocaat behulpzaam zijn. Toga op tournee bevat een reeks onversneden reacties op de vraag waar de advocaat voor staat. Zowel burgers en ondernemers als politici, justitiële autoriteiten en advocaten zeggen onverbloemd waar het volgens hen op staat.

Groot goed

Advocaten heten al gauw `zakkenvuller' of `boevenmaat'. Dergelijke eerste reacties zijn zo oud als het beroep zelf, realiseert Bekkers zich: `Maar die mogen nooit het zicht ontnemen op het belang waar de advocaat voor staat. In onze rechtsstaat heeft iedereen het recht om een advocaat in vertrouwen te nemen die voor je opkomt. Dat is een groot goed'. In dit verband haalt hij mr W.J.M. (Willibrord) Davids aan. Davids, tot voor kort president van de Hoge Raad, zegt op de dvd: `Ieder mens heeft belangen die het verdedigen waard zijn'.

In zijn begeleidende brief bij de dvd schrijft Bekkers: `Hoe de samenleving denkt over de advocatuur wordt vooral door u bepaald. Iedere advocaat is een ambassadeur voor zijn beroep. Kansen om uit te leggen waar de advocaat voor staat doen zich iedere dag voor: in gesprekken op straat, op dat vermaledijde verjaardagsfeest, maar ook in presentaties, in publieke optredens en in spreekbeurten. Een plaats langs de zijlijn is voor een echte advocaat -zowel binnen als buiten de Orde- ondenkbaar, lijkt me'.

Toga op tournee maakt deel uit van het lopende communicatieproject, waarmee de Orde zich sterk maakt voor het informeren van het publiek, in het bijzonder van mensen die hun recht zoeken, over de toegang tot het recht via de advocaat.

Jaarverslag: 2008 intensief

De dvd gaat ook vergezeld van het jaarverslag van 2008. Langs hoofdlijnen van bestuur en toezicht, vakbekwaamheid, toegang tot het recht en communicatie, cijfers en statistieken gaat het jaarverslag in op ontwikkelingen in het achterliggende `intensieve' jaar. Leden van de Algemene Raad, het hoofdbestuur van de Orde, maken hierbij kanttekeningen. Het jaarverslag geeft ook een beeld van actuele ontwikkelingen.

Bovendien bevat het jaarverslag belangwekkende interviews met staatssecretaris van Justitie mr N. (Nebahat) Albayrak, voorzitter dr A.H.G. (Alexander) Rinnooy Kan van de Sociaal-Economische Raad, tevens voorzitter van de Raad van Advies van de Orde, president G.J.M. (Geert) Corstens van en procureur-generaal mr J.W. (Jan Watse) Fokkens bij de Hoge Raad, vice-president dr H.D. (Herman) Tjeenk Willink van de Raad van State, bestuursvoorzitter mr H.H. (Heleen) Kersten van advocatenkantoor Stibbe, sociaal advocaat T.T.M.L. (Theda) Boersema, deken mr M.J.J.M. (Monique) van Roosmalen in het arrondissement Assen en algemeen deken Bekkers.