HISWA


PERSBERICHT

Driebergen, 23 april 2009
Deltaplan voor toeristisch Overijssel
Investeringen in toerisme biedt meerwaarde voor bedrijfsleven en inwoners

De provincie Overijssel moet extra investeren in toerisme om de gevolgen van de economische crisis voor bedrijven en bewoners beperkt te houden. Brancheorganisaties HISWA Vereniging, RECRON en Koninklijk Horeca Nederland dienen gezamenlijk een voorstel in bij de provincie. Het gaat hierbij om investeringen in infrastructuur, promotie, stimuleringsmaatregelen voor het toeristische bedrijfsleven en de eigen provinciale organisatie. Zelf heeft de toeristische sector al gereageerd op de gevolgen en mogelijkheden van de crisis door een extra promotiecampagne, de Familie Lekkerweg (www.familielekkerweg.nl), op de binnenlandse markt te starten. Door te investeren creëert de provincie meer werkgelegenheid.
Jan Ybema, regiomanager noord bij HISWA Vereniging, benadrukt het toeristische belang voor de provincie Overijssel. "Met zo'n 35.000 toeristische banen en 1,5 miljoen vakanties in Overijssel neemt deze sector 10% van de totale werkgelegenheid voor haar rekening. Er werken meer mensen in de toeristische sector dan bijvoorbeeld in Friesland en dat wordt door veel mensen en beleidsmakers sterk onderschat."
De maatregelen bestaan uit onder andere een betere infrastructuur en versterking van de toeristische kernen en het bevaarbaar maken van de Overijsselse Vecht en de Twente Kanalen voor pleziervaartuigen. Niet alleen de inwoners profiteren hiervan, maar ook de bedrijven omdat deze beter bereikbaar zijn. Het mes snijdt volgens de toeristische branches op deze manier aan twee kanten.

Ook de mogelijkheden voor extra promotie neemt HISWA Vereniging mee in het voorstel. "Buitenlandse toeristen blijven vanwege de crisis vaker weg. Door meer promotie kan Overijssel zich beter te profileren op de binnenlandse markt en de zogenaamde dichtbij markten (Duitsland, Scandinavië en België). Voor promotionele acties moet er wel extra marketingbudget worden vrijgemaakt en is intensiever overleg met ondernemers noodzakelijk. Pakt de provincie Overijssel deze kans, dan creëert ze een gezonde basis voor de toekomst die voordelen oplevert voor bedrijfsleven en inwoners", aldus Ybema.

---
Noot aan de redactie,