Gemeente Lingewaard


Cultureel erfgoed is een belangrijke aanjager van de lokale economie; dat is één van de conclusies uit het vorig jaar verschenen onderzoek Eigen haard is goud waard, over de economische baten van cultuurhistorisch erfgoed.

Werden monumenten door de lokale politiek in de regel vooral als kostenpost beschouwd, het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt, toont aan dat de samenleving nadrukkelijk profiteert van het cultureel erfgoed. Om dit te benadrukken is tijdens een werkbezoek van de Beleidscommissie Cultuurhistorie & Monumenten Lingewaard aan de restauratie van het pand Buitenzorg het rapport van dit onderzoek overhandigd aan wethouder B. Jansen.

Historische binnensteden geven een extra dimensie aan winkelen en horecabezoek, waardoor de binnensteden goed kunnen concurreren met moderne centra. Dit is voor de commissie dan ook een belangrijk aandachtspunt bij de herstructurering van het historische centrum van Huissen.

Recent onderzoek naar dit cultuurhistorische startkapitaal laat zien dat het erfgoed vele geldstromen genereert. Kosten voor onderhoud, restauratie, toegankelijkheid en informatievoorziening zijn investeringen die zichzelf terugverdienen en zijn dus geen weggegooid geld. Aan de positieve uitkomsten van het onderzoek verbinden de initiatiefnemers daarom de conclusie dat de monumentenzorg vaker deel moet uitmaken van strategische overwegingen en investeringen op andere beleidsterreinen, zoals economische zaken, recreatie en toerisme en stedelijke vernieuwing. Zo is het ook mogelijk om extra geld te verkrijgen dat kan worden ingezet als aanvullende subsidie bij de restauratie van gemeentelijke monumenten. De Beleidscommissie Cultuurhistorie en Monumenten pleit dan ook voor een structurele verhoging van het budget voor het behoud en de ontsluiting van het cultureel erfgoed in de gemeente Lingewaard, het startkapitaal voor ons erfgoedtoerisme.

De publicatie is te downloaden vanaf de website van www.belvedere.nu.

Cultureel erfgoed

Onderschrift foto: Voorzitter Marc Kocken overhandigt wethouder Jansen een exemplaar van het onderzoeksrapport Eigen haard is goud waard.