Gemeente Kapelle

Ouderenadviseurs presenteren resultaten onderzoek

Op advies van de seniorenraad is sinds 2005 een 'Ouderenadvies team' werkzaam in de gemeente Kapelle. Het team bestaat uit de coördinator ouderenbeleid van de 'Stichting Welzijn en Zorgverlening aan Ouderen' en vijf vrijwillige ouderenadviseurs. Tussen mei 2005 en december 2006 hebben zij preventieve huisbezoeken afgelegd bij zelfstandig wonende ouderen die tijdens de start van het project 75 jaar en ouder waren. Doel van het project was, naast het verstrekken van informatie, inzicht te krijgen in de woon- en leefsituatie van de zelfstandig wonende 75-plussers. Deze informatie wordt onder andere gebruikt om uitvoering te geven aan Wmo-beleid en activiteiten van Steunpunt De Wegwiezer.
In 2007 en 2008 is er onderzoek gedaan bij de nieuwe groep ouderen van 75 jaar en ouder. Deze groep was uiteraard kleiner en gemiddeld jonger dus de resultaten zijn niet exact vergelijkbaar. Enkele conclusies konden wel getrokken worden. Bij de jongere senioren is de behoefte aan informatie kleiner; zij weten deze vaak zelf te vinden of hebben kinderen die hierbij kunnen helpen. Net als de senioren in het eerste onderzoek wil het merendeel van de jongere senioren zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen. De jongere senioren denken na over de toekomst en lijken goed geïnformeerd. Ook voelen zij zich gezonder dan de eerder bezochte groep. Op 20 mei jl. hebben de ouderenadviseurs deze uitkomsten van hun onderzoek gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in het Cederhof.
Duidelijke informatieverstrekking blijft van belang. Wilt u ook contact met een ouderenadviseur? U kunt advies aanvragen door te bellen naar de 'Stichting Welzijn en Zorgverlening aan Ouderen', mevr. Petra Slingenberg, tel. 0113 343474. U kunt ook een folder met informatie over ouderenadvies aanvragen via dit telefoonnummer.