Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Kamermeerderheid voor gratis parkeren

Woensdagavond zal de Tweede Kamer zich uitspreken over het initiatief wetsvoorstel van PvdA-er Van Dijken om gratis parkeren voor mensen met een handicap mogelijk te maken. Tot vreugde van de CG-Raad lijkt het erop dat een meerderheid van de Kamer het voorstel zal steunen.

Het gratis parkeren is bedoeld voor mensen met een gehandicaptenparkeerkaart. Dat wil zeggen: mensen die door ziekte of handicap minder dan honderd meter kunnen lopen. De CG-Raad steunt het wetsvoorstel van harte. Want mensen met een handicap hebben niet de keus om goedkoop of onbetaald ergens verder weg te parkeren. En ook de keuze voor openbaar vervoer is lang niet altijd mogelijk.

Verwarrende regel

Om die reden hebben al veel gemeenten gratis parkeren voor mensen met een handicap ingevoerd. Maar dat zorgt voor veel onduidelijkheid. In de ene gemeente kan gratis parkeren wel en in de andere niet. Welke regels in een gemeente gelden is voor iemand van buiten vaak niet duidelijk. Aan deze verwarring gaat nu hopelijk een eind komen.

Landelijke database

De CG-Raad vindt dat er geleerd moet worden van eerdere ervaringen in gemeenten met gratis parkeerkaarten. Zo moet er een goede landelijke database komen, waarmee fraude met en diefstal van de parkeerkaart kunnen worden bestreden.

(Geplaatst: 26 mei 2009)

---