Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

CG-Raad: ruimhartiger beleid slaap- en kalmeringsmiddelen

Minister Klink van Volksgezondheid heeft het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) om aanvullend advies gevraagd over vergoeding van slaap- en kalmeringsmiddelen (de zogenaamde benzodiapezinen). De CG-Raad reageert op dit advies per brief aan het CVZ.

De CG-Raad legt in de brief uit waarom dit advies niet leidt tot aanbevelingen waar mensen met een chronische ziekte baat bij hebben.

Eerdere adviezen

Slaap- en kalmeringsmiddelen worden vanaf 2009 niet meer vergoed via de Zorgverzekeringswet. Minister Klink wilde nader advies hierover van het CVZ. Hij verwijst in zijn verzoekbrief aan het CVZ naar een advies van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN). Deze specialistenvereniging bepleit vergoeding van slaap- en kalmeringmiddelen voor mensen met neuromusculaire aandoeningen en ziekten van het centrale zenuwstelsel. Al in december 2008 heeft de CG-Raad de minister per brief geadviseerd een vergoeding van slaap- en kalmeringsmiddelen te geven aan de groepen die de NVN benoemt, evenals aan mensen met chronische pijnklachten.

Magere insteek

Het CVZ komt in zijn advies uit op een uiterst magere conclusie: alleen mensen die niet ambulant zijn en spierspasmen hebben door een neurologische ziekte komen in aanmerking voor vergoeding van het middel Diazepam. De CG-Raad vraagt zich af wie überhaupt tot deze beperkte doelgroep kan behoren. Verder betreurt de CG-Raad de beperkte insteek van CVZ. Het college richt zich uitsluitend op verschijnselen van spierspasmen. Terwijl de minister vraagt om het betrekken van aandoeningen en verschijnselen die ermee samenhangen. Ook gaat het CVZ voorbij aan de vraag van de minister om de hele groep benzodiapezinen in het advies te betrekken.

Gebruikerservaringen niet in beeld

De CG-Raad is teleurgesteld over het feit dat het CVZ alleen onderzoek doet op basis van klinische studies. De gebruikerservaringen blijven buiten schot. En juist die ervaringen vormen en belangrijke voorwaarde om tegemoet te komen aan vraagsturing in de zorg, waar de minister zijn beleid op stoelt. De CG-Raad geeft aan dat het weglaten van 'evidence based' (op gebruikerservaringen gestoelde) studies heeft geleid tot het beperkte CVZ-advies.

Bredere gebruikersgroepen

De CG-Raad trekt de volgende conclusie: wanneer ervaringen van gebruikers en voorschrijvers meegewogen waren in het CVZ-onderzoek, dan waren er heel andere aanbevelingen uitgekomen. Bijvoorbeeld de aanbeveling dat vergoeding van benzodiapezinen voor bredere groepen chronisch zieken zinvol en wenselijk is.


* De brief van de CG-Raad

(Geplaatst: 26 mei 2009)

---