TenneT


Elia en TenneT lanceren de Intraday-toewijzing van interconnectiecapaciteit tussen België en Nederland

26-05-2009 o Nieuwe stap naar Noordwest Europese markt o Meer flexibiliteit voor marktspelers
o Energiebalans België, Nederland, Frankrijk en Duitsland versterkt

Om beter te kunnen inspelen op de behoeften aan flexibiliteit van de marktspelers, starten de Nederlandse en Belgische netbeheerders TenneT en Elia, op 26 mei een gezamenlijk mechanisme voor intraday-toewijzing van transportcapaciteit op de hoogspanningslijnen tussen Nederland-België. Dit is een nieuwe stap in de totstandkoming van een gemeenschappelijke Noordwest Europese markt.

De allocatie van intraday-capaciteit vervolledigt het bestaande arsenaal van marktmechanismen die de netbeheerders reeds ter beschikking stellen van de markspelers om de vrije marktwerking te bevorderen. "In Europa gaan TSO's steeds intensiever samenwerken. Internationale samenwerking is essentieel voor versterking van de markt. Hiervan profiteren de consumenten, bedrijven en de economie", aldus Mel Kroon, algemeen directeur TenneT.

Tot nog toe werd de capaciteit op de interconnectieverbindingen tussen België en Nederland enkel op voorhand toegekend. Een deel van de capaciteit wordt op jaar en maandbasis geveild. Het resterende deel wordt gebruikt om de elektriciteitsbeurzen in Nederland, België en Frankrijk met elkaar te koppelen via de trilaterale marktkoppeling. Het gaat hier om de zogenaamde day-ahead markten waarbij transacties worden gesloten die de daaropvolgende dag worden uitgevoerd.

Indien er na deze day-ahead allocaties nog capaciteit ter beschikking is, zal deze vanaf nu op de dag zelf aan de marktspelers worden aangeboden. Dit geeft de marktspelers meer flexibiliteit bij de opvolging van hun energiebalans onder meer in geval van onvoorziene gebeurtenissen zoals de uitval van een productiecentrale. De intraday-toewijzingen zullen worden uitgevoerd door Elia, in naam van beide netbeheerders in de hoedanigheid van "gezamenlijk allocatiebureau", volgens een iteratief proratamechanisme. De betrokken marktspelers dienen vervolgens hun nominaties (import en/of export) in bij elk van beide netbeheerders. "Dit is een erkenning van de belangrijke rol die Elia en TenneT in de totstandkoming van de Noordwest Europese markt spelen", aldus Daniel Dobbeni, CEO van Elia.

Op de grens België-Frankrijk bestaat reeds een intraday mechanisme sinds mei 2007. In december 2008 ging een intraday mechanisme op de verbindingen tussen Nederland en Duitsland van start. Met de start van het mechanisme op de grens tussen België en Nederland is de "missing link" weggewerkt.