Sociaal-Economische Raad

26 mei 2009
De toenemende diversiteit op de arbeidsmarkt stelt ondernemingen en hun werknemers voor nieuwe uitdagingen. Diversiteit in het personeelsbestand blijkt steeds vaker een bedrijfsbelang te zijn. Zo kunnen ondernemingen en instellingen beschikken over de talenten van alle groepen op de arbeidsmarkt, met positieve effecten voor de organisatie en daarmee ook voor de samenleving als geheel. Wel geldt daarbij een aantal kritische succesfactoren, zoals het commitment van de leiding en de aanwezigheid van een `inclusieve' en tolerante organisatiecultuur.

Dat staat in het ontwerpadvies Diversiteit in het personeelsbestand dat de SER in zijn openbare raadsvergadering van 19 juni zal vaststellen.

Diversiteit: verschuiving in perspectief
Diversiteit is een breed begrip. Het kan gaan om diversiteit naar geslacht, leeftijd en etniciteit, maar ook om minder zichtbare kenmerken als arbeidshandicaps en seksuele oriëntatie. Het ontwerpadvies schetst een verschuiving van het perspectief op diversiteit. Zo is geleidelijk aan meer oog ontstaan voor een benadering met waardering van verschillen tussen individuen en de meerwaarde die dat oplevert voor de arbeidsorganisatie. Een integraal diversiteitsbeleid in bedrijven en instellingen houdt rekening met die verschillen. De uitdaging voor de organisatie is om haar medewerkers met hun uiteenlopende kenmerken en kwaliteiten optimaal in te zetten.

Uitdaging
Gegeven de toenemende diversiteit op de arbeidsmarkt, is de diversiteit in het personeelsbestand voor bedrijven en instellingen steeds meer een gegeven. Een divers samengesteld personeelsbestand stelt een bedrijf voor uitdagingen. Het vraagt een goed diversiteitsmanagement en een tolerante bedrijfscultuur die erop is toegesneden. Adequaat inspelen op diversiteit kan voordelen opleveren, zoals de synergie die ontstaat doordat mensen uit verschillende culturen met elkaar samenwerken. Dat kan leiden tot nieuwe impulsen en creativiteit.

Maatwerk
Een gouden recept voor diversiteitsbeleid bestaat niet. In velerlei opzicht is maatwerk het sleutelwoord, zo bleek ook uit de gesprekken die de SER-commissie in het kader van de voorbereiding van het advies voerde met een aantal (ervarings)deskundigen. Het ontwerpadvies schetst de basisvoorwaarden en instrumenten die nodig zijn om een effectief beleid in een organisatie te voeren. Zo is het van belang dat de organisatie een duidelijke visie heeft op diversiteit en daarbij een directe relatie legt met de eigen doelstellingen. Elke organisatie zal voor zich moeten bezien wat wenselijke en realistische doelen ten aanzien van diversiteit zijn.

Kritische succesfactoren
Het is daarnaast essentieel dat de top van een organisatie zich committeert aan het diversiteitsbeleid. Zowel voor grote als kleine organisaties geldt dat de top de urgentie van diversiteitsbeleid consequent en zichtbaar dient uit te dragen. Een andere kritische succesfactor betreft het streven naar een `inclusieve organisatie'. Zo is het van belang dat sprake is van een tolerante organisatiecultuur, waarin alle medewerkers met hun uiteenlopende kenmerken en competenties zich gerespecteerd en gewaardeerd voelen. Duurzame resultaten kunnen bovendien alleen worden bereikt als het beleid rondom diversiteit is ingebed in het reguliere beleid van de organisatie en het personeelsbeleid.

Het ontwerpadvies gaat ook meer specifiek in op de werving en selectie van personeel. Zo is het van belang dat organisaties (veelal onbewuste) uitsluitingsmechanismen tegengaan. In de praktijk blijken nieuwkomers namelijk vaak sterk te lijken op de zittende groep medewerkers. Verder kunnen ook stereotype beelden die men heeft over andere groepen diversiteit tegenwerken.
Het behoud van nieuw geworven medewerkers is van groot belang om tot duurzame resultaten te komen. De organisatiecultuur is daarbij een belangrijke factor. Van werkgevers en collega-werknemers mag worden verwacht dat zij meewerken aan een werkomgeving die het allen mogelijk maakt tot ontplooiing te komen.

Rol voor het kabinet
In het verlengde van de adviesaanvraag staat het ontwerpadvies stil bij de vraag in hoeverre het kabinet de ontwikkelingen ten aanzien van diversiteit in het personeelsbestand kan bevorderen. In dat kader wordt het van belang geacht dat het kabinet effectief beleid voert om zijn doelstellingen ten aanzien van de arbeidsparticipatie van bepaalde groepen te realiseren.

Procedure
Het ontwerpadvies is voorbereid door de Commissie Arbeidsmarkt- en Onderwijsvraagstukken onder voorzitterschap van het kroonlid Marco Wilke. Het is een reactie op een adviesaanvraag van het kabinet van 10 december 2008, met als vraagstelling hoe diversiteit in het personeelsbestand kan bijdragen aan betere organisatieresultaten. De tekst wordt op dit moment besproken in de achterbannen van de organisaties.

---