Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

EU-ministers buigen zich over vereenvouding landbouwbeleid

Landbouw- en Visserijraad 25 mei 2009

Nieuwsbericht | 26-05-2009

Vereenvoudiging van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is essentieel om de landbouwsector concurrerender te maken, banen te behouden en te creëren, en bij te dragen aan een gezonde ontwikkeling van plattelandsgebieden. Dit was één van de onderwerpen op de agenda van de maandelijkse Landbouw- en Visserijraad die op maandag 25 mei in Brussel werd gehouden.
Sla de volgende lijst met navigatielinks over

* Vereenvoudiging van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
* Hervorming Gemeenschappelijk Visserijbeleid
* Situatie op de zuivelmarkt

* Vervroegd uitbetalen van voorschotten aan boeren

Vereenvoudiging van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

De landbouwministers hebben unaniem raadsconclusies aangenomen over vereenvoudiging van het Europees landbouwbeleid. Het doel van de vereenvoudiging is dat boeren geen last hebben van te ingewikkelde administratieve verplichtingen die geen beleidsdoel dienen en ook niet nodig zijn om een correct beheer van belastinggeld te garanderen. Vereenvoudiging van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is essentieel om de landbouwsector concurrerender te maken, banen te behouden en te creëren, en bij te dragen aan een gezonde ontwikkeling van plattelandsgebieden.

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is tevreden met de raadsconclusies: "Hiermee laten wij zien dat het ons menens is met de vereenvoudiging van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Een boer is geen boekhouder, en dat moeten we ook niet van hem willen maken. Het streven is om de administratieve lasten in 2012 met 25% te hebben teruggedrongen. Hier ligt een forse uitdaging voor de Commissie. Het moet niet bij woorden blijven; hier zijn ook daden nodig."

Het voorstel van minister Verburg om in de toekomst de voorstellen van de directeuren van de betaalorganen voor vereenvoudiging op regelmatige basis in de Landbouw- en Visserijraad te bespreken, is nu door de Commissie en alle andere lidstaten omarmd. Voorbeelden van lasten die sinds 2005 zijn teruggedrongen zijn de afschaffing van de braakverplichting en het terugbrengen van specifieke handelsnormen voor groente en fruit.