Verbetering van dierenwelzijn door Nieuwe wet dieren

Er komt een zogeheten 'positieflijst' van dieren die je als particulier mag houden. Dat voorstel doet minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) aan de Tweede Kamer. Ook wil ze de wet zodanig wijzigen dat je niet langer zonder rechtvaardiging dieren mag doden. Beide elementen in de nieuwe wet zorgen voor een verbetering op het gebied van dierenwelzijn.

De onderwerpen maken deel uit van de nieuwe Wet Dieren waarin bestaande wetten op het gebied van dierenwelzijn en diergezondheid worden ondergebracht. Over de nieuwe wet heeft de Kamer schriftelijke vragen gesteld, waarvan de antwoorden van minister Verburg nu aan de Tweede Kamer zijn gestuurd. De positieflijst en de aanpassing in verband met het doden van dieren maken onderdeel uit van de antwoorden op de Kamervragen.

Positieflijst

In principe wordt het houden van dieren verboden tenzij ze op een lijst staan, de zogeheten positieflijst. De positieflijst is al eerder aangekondigd in de Nota Dierenwelzijn van oktober 2007. De lijst is een vooruitgang op het gebied van dierenwelzijn: dieren die zich minder goed lenen om te worden gehouden, kunnen worden verboden als huisdier door ze niet op de positieflijst te plaatsen. Tot nu toe bestond een dergelijk verbod op het houden van bepaalde dieren of diersoorten niet.

Het kabinet zal de criteria vaststellen op basis waarvan wordt bepaald welke dieren wel en welke niet gehouden mogen worden. De minister van LNV bepaalt vervolgens welke dieren op die lijst worden geplaatst.

Vooralsnog zal alleen voor zoogdieren een positieflijst worden opgesteld, vooral om juridische ervaring op te doen bij het plaatsen van dieren op een positieflijst. Welke dieren op de lijst komen, wordt later uitgewerkt.

Doden van dieren

Er komen nieuwe regels die duidelijk maken in welke gevallen het is toegestaan dieren te doden. Op dit moment wordt in de huidige wet verwezen naar een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), waarin dergelijke criteria zouden worden genoemd. Maar die AMvB is nooit ingevuld omdat het in het verleden onmogelijk bleek om maatschappelijk consensus te bereiken over wanneer je een dier wel of juist niet mag doden.

De wijze van doden is wel in de huidige wet geregeld: het dier moet zo min mogelijk lijden. Minister Verburg is nu van plan om wel voorwaarden op te stellen voor het doden van dieren. Ook dit moet nog worden uitgewerkt.

Noot voor redacties (