TNO

middeleeuws

26 mei 2009

Prijsuitreiking Ideeënprijsvraag 'The Transformation of Health Care'

Het winnende nieuwe ziekenhuis oogt middeleeuws

Tijdens een geanimeerde bijeenkomst in De Doelen in Rotterdam, heeft Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol vandaag de prijzen uitgereikt in de ideeënprijsvraag "The Transformation of Health Care", uitgeschreven door TNO Centrum Zorg en Bouw. Gevestigde namen werden verslagen door een jong duo dat werkt in Londen: Marie Perin en Grégoire Barraud ontwierpen MosaiCity, een ziekenhuis als een middeleeuws stadje inclusief smalle winkelstraatjes en moestuinen. Met prachtig gepresenteerde eigentijdse vormgeving en een duurzame en flexibele ontwikkelingsstrategie was het volgens de jury het meest innovatieve en complete plan.

Andere prijswinnende ontwerpen waren Inside-Out, een piramidevormig gebouw met een eigen buitenruimte voor elke patiënt (Bremmer en Ouburg, Nederland, 2e prijs) en Hospitotality, een verzameling ideeën die samen een diverse en aangename zorg- en leefomgeving vormen (Dana Ponec, Nederland, 3e prijs). Eervolle vermeldingen waren er voor Brave New World, een zorgwolkenkrabber van drie studenten van de ETH Zürich, en Vital Village, een bescheiden en effectieve stedenbouwkundige ingreep door Kirsti Siven en Asko Takala uit Finland.

Debat

Na afloop van de prijsuitreiking was er ruimte voor debat tussen deelnemers, juryleden en bezoekers. Waarom zou een ziekenhuis in Oost-Europa anders moeten zijn dan een Nederlands ziekenhuis? Moeten stedelijke functies als winkels en hotels worden geïntegreerd in het ziekenhuisontwerp? Zijn hoogbouw of juist ondergronds bouwen geschikt voor (delen van) ziekenhuizen? Het debat was levendig en de creativiteit en het enthousiasme van de deelnemers was grenzeloos. TNO wil dit debat ook na vandaag laten voortduren. Door een publicatie over deze prijsvraag en een tentoonstelling van de ontwerpen in Nederland en ook in Oost-Europa.

TNO heeft de prijsvraag uitgeschreven om de aandacht te vragen van architecten en studenten voor een actuele uitdaging in Midden- en Oost-Europa. Ziekenhuizen die na de economische omwenteling van de jaren '90 verouderd zijn moeten worden herontwikkeld, en een nieuwe vorm van gezondheidszorg moet worden gehuisvest. Architecten werden uitgedaagd om een nieuw ontwerp te maken voor een ziekenhuisterrein, dat model stond voor vele vergelijkbare locaties in Oost-Europa. Ze kregen de vrijheid om innovatieve zorgsystemen en stedelijke functies te integreren in hun plannen. Inzendingen kwamen binnen vanuit de hele wereld, van Portugal tot China. De jury, voorgezeten door Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, beoordeelde de inzendingen volgens criteria als gedurfde visie, architectonische kwaliteit en aandacht voor de patiënt.

De prijswinnaars zijn:

1e prijs: MosaiCity
Marie Perin en Grégoire Barraud, Engeland

"De meest complete strategie, die tegelijk innovatief, aantrekkelijk vormgegeven en ook duurzaam doordacht is. Het ziekenhuis is op de tweede verdieping en hoger gepland, in een gebouw dat lijkt op een middeleeuwse stad. De jury is onder de indruk van de vriendelijke combinatie van de openbare ruimtes en de ziekenhuisfuncties.

2e prijs: Inside-Out
Paulien Bremmer & Jarrik Ouburg, Nederland

"De meest patient-georiënteerde inzending, waarin een gewaagd statement wordt gemaakt door elke patiëntenkamer een eigen buitenruimte en voordeur te geven. De jury waardeert kwaliteit van de architectuur en het interieurontwerp."

3e prijs: Hospitotality
Dana Ponec, Nederland

"Een mooie verzameling ideeën, overtuigend gepresenteerd in een onderzoekende stijl. Een flexibele en realistische strategie, die door diversiteit aan plekken en een menselijke schaal een aangename verblijfsomgeving schept."

Eervolle vermeldingen gingen naar:

Brave New World
Alicia Casals San Miguel, Karl Johan Nyqvist en Angela Tsang, Zwitserland
Vital Village
Kirsti Siven & Asko Takala, Finland

De jury bestond uit:

* Voorzitter: Liesbeth van der Pol, Rijksbouwmeester * Marlies Rohmer, Architect, Architectenbureau Marlies Rohmer, Amsterdam
* Janny Rodermond, Directeur Stimuleringsfonds voor de Architectuur * Igor Grozdanic, Architect Studio Non Stop, Sarajevo, Bosnië Herzegovina
* Gintaras Stauskis, Associate Professor, Vilnius Gediminas Technical University, Vilnius, Litouwen
* George Harmat, Directeur Heimpalkorhaz ziekenhuis, Boedapest, Hongarije
* Paul de Ruiter, Architect, Architectenbureau Paul de Ruiter, Amsterdam

bericht 2009-29
Dit artikel afdrukken Stuur deze pagina door per e-mail Voeg deze pagina toe aan uw favorieten
Contactpersoon
drs%2E%20M%2EJ%2EM%2E%20%28Maarten%29%20L%C3%B6rtzer

drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer
015 269 49 75