Essent bereikt overeenstemming met Minister van EZ over splitsingsplan

26/05/2009 16:36

Essent N.V.

Essent bereikt overeenstemming met Minister van Economische Zaken over splitsingsplan

Arnhem, 26 mei 2009 - Na degelijke en zakelijke discussies met de NMa en het Ministerie van Economische Zaken is vandaag het splitsingsplan van Essent goedgekeurd door de Minister van Economische Zaken. Dit betekent dat het bedrijf de komende maanden op eigendomsniveau gesplitst kan worden in Essent (Productie- en Leveringsbedrijf) en Enexis (netwerkbedrijf). Het doel van Essent en haar aandeelhouders om te komen tot twee robuuste, onafhankelijke en financieel gezonde ondernemingen zal daarmee een feit zijn.

Overeenkomstig de Wet Onafhankelijk Netbeheer (WON) zal Enexis in handen blijven van publieke aandeelhouders en wordt aldus voor Enexis een duurzame financiële toekomst gewaarborgd waarbij leveringszekerheid centraal zal staan.

Ten opzichte van het ingediende splitsingsplan van Essent is met de minister overeengekomen dat het eigen vermogen van Enexis wordt aangevuld met EUR 350 miljoen én er door de aandeelhouders een converteerbare lening aan Enexis wordt verstrekt van EUR 350 miljoen.

Essent en haar aandeelhouders hebben op eigen initiatief een aantal belangrijke zaken toegevoegd in een voorstel dat op 25 mei aan de minister is voorgelegd:

. Enexis zal deze lopende reguleringsperiode EUR 50 miljoen van het extra eigen vermogen

gebruiken om een prominente rol te waarborgen in de energietransitie

. De aandeelhouders van Enexis hebben toegezegd gedurende de eerste jaren na splitsing

een restrictief dividendbeleid te voeren

Met goedkeuring van het splitsingsplan én de extra aanvullingen/garanties van Essent en haar aandeelhouders van 25 mei 2009 wordt ruim voldaan aan de Wet Onafhankelijk Netbeheer en aan het Besluit Financieel Netbeheer.





http://www.essent.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,

Essent