Gemeente Nijmegen

Topsport- en Innovatiepark goed voor Nijmeegse economie

26/05/2009

De komst van het Topsport- en innovatiepark (TIP) in De Goffert zal naar schatting structureel zo'n 107 arbeidsplaatsen en een kleine 3 miljoen euro aan extra bestedingen van bezoekers en sponsors opleveren. Daarnaast wordt rekening gehouden met een aantal indirecte effecten, zoals de versnelde ontwikkeling en betere toegankelijkheid van kennis, een toename van de aantrekkelijkheid van Nijmegen als studenten-, kennis- en sportstad, en een positieve uitwerking op het sportklimaat in de stad.

Door realisatie van het TIP zal de werkgelegenheid in de sportsector naar verwachting toenemen met ongeveer 60 arbeidsplaatsen en bij de sportmedische en kennisinstellingen met zo'n 36 arbeidsplaatsen. De toename van bedrijvigheid in het TIP levert naar schatting 11 extra arbeidsplaatsen op en de groei van het aantal stageplekken wordt geraamd op maximaal 100.

De cijfers komen voort uit het onderzoek dat bureau ERAC in opdracht van de gemeente heeft uitgevoerd naar de te verwachten economische effecten van realisatie van het Topsport- en Innovatiepark in De Goffert. De studie laat zien dat sport een steeds belangrijkere rol speelt in Nijmegen en ook zorgt voor een economische stimulans in de regio. Het TIP past volgens de onderzoekers in deze tendens. Een investering in een nieuwe sportaccommodatie waar verschillende sportverenigingen worden samengebracht in een moderne omgeving, geeft een impuls aan de kwaliteit van de sportverenigingen. Dit leidt tot een verdere profilering van de topsport en breedtesport in Nijmegen.

Verder laat het onderzoek zien dat de komst van het TIP een belangrijke randvoorwaarde is voor de ontwikkeling van breed toepasbare (sport)medische kennis in Nijmegen. Ook wordt de toegankelijkheid van de ontwikkelde kennis voor onderwijs en innovatieve bedrijven sterk verhoogd door de concentratie in het TIP. Ondervraagde kennisinstellingen en bedrijven zien het TIP als het podium waar kennis en ondernemerschap worden samengebracht, zodat innovaties sneller en efficiënter vermarkt kunnen worden. De samenhang met het nabijgelegen Noviotech Campus, de gebiedsontwikkeling Winkelsteeg, Radboud Universiteit en HAN is hierbij een belangrijke succesfactor.

Een andere conclusie van het onderzoek is dat de komst van het TIP de aantrekkelijkheid van Nijmegen als studentenstad en als vestigingsplaats voor kenniswerkers zal verhogen. Daarnaast verwachten de onderzoekers een toename van de aantrekkelijkheid en van de resultaten van sportgerelateerde opleidingen. Ook worden imago-effecten verwacht, zowel voor de participanten in het TIP als voor de stad als geheel.