Gemeente Nijmegen

Nijmegen sluit aan bij Europese koplopers op klimaatgebied

26/05/2009

Burgemeester Thom de Graaf neemt deel aan het EU Convenant of Mayors. Burgemeesters uit heel Europa tekenen dit samenwerkingsverband van Europese koplopergemeenten op klimaatgebied. Deelnemende gemeenten beloven meer te realiseren dan 20 procent CO2 reductie in 2020. Met de afgesproken drie procent energiebesparing per jaar, die Nijmegen in haar klimaatplan heeft afgesproken, haalt Nijmegen deze doelstelling ruim.

De Europese Unie (EU) speelt een belangrijke rol in de mondiale strijd tegen klimaatverandering en heeft het tegengaan van CO2 uitstoot tot topprioriteit gemaakt. De EU klimaatdoelen verplichten lidstaten hun CO2 emissies met ten minste 20% te verminderen in 2020. De Europese Commissie ziet hierbij een belangrijke rol weggelegd voor lokale overheden.

Door deelname aan het convenant belooft de gemeente Nijmegen om lokaal verder te gaan dan de Europese beleidsdoelstelling van 20% CO2 reductie in 2020. Het klimaatplan van de gemeente Nijmegen vormt hiervoor een goede basis, omdat de eigen doelstellingen al verder gaan dan die van de EU. Drie procent energiebesparing per jaar, een klimaatneutrale stad in 2032 en 20% duurzame energieopwekking in 2020. Nijmegen wil met de deelname aan het convenant de gemeentelijke doelstellingen actief uitdragen in Europees verband en kennis en ervaring uitwisselen met andere Europese steden. Ook wil de stad waar mogelijk gebruik maken van financiële ondersteuning door de EU.

Het initiatief tot ondertekening komt van de vereniging FME CWM (ondernemers in de technologisch-industriële sector). Deze vereniging streeft naar innovatieve oplossingen die helpen bij het bereiken van de Nederlandse klimaatdoelstellingen en heeft de campagne '1001 klimaatoplossingen te koop' gelanceerd en aangeboden aan de regering en andere overheden. De FME CWM roept expliciet de burgemeesters van Nederlandse steden op mee te doen aan het EU 'Convenant of Mayors'.

Dit sluit aan bij een van de speerpunten in het Nijmeegs klimaatbeleid: het actief betrekken van externe partijen. Het bedrijfsleven speelt hierbij een cruciale rol. Zo is met 14 vooraanstaande Nijmeegse bedrijven het Nijmeegs Energie Convenant ondertekend dat leidt tot 1,2 miljoen ton CO2 reductie in de komende drie jaar. Het Midden- en Kleinbedrijf krijgt gratis energiescans. Ook werkt de gemeente actief met bedrijven aan logistieke bundeling en vervoermanagement. Verder onderzoekt de gemeente in het kader van de kredietcrisis welke (duurzame) mogelijkheden er zijn om de lokale economie te stimuleren.

Nijmegen wil als groene en duurzame stad met een kennisindustrie graag innovatieve en duurzame bedrijvigheid stimuleren en aan zich binden. Het EU Convenant of Mayors past daar prima bij.

Inmiddels hebben burgemeesters van 496 Europese steden het convenant getekend waaronder 12 Nederlandse gemeenten, te weten: Amsterdam, Breda, Delft, Eindhoven, Haarlem, Heerlen, Helmond, 's-Gravenhage, 's Hertogenbosch, Tilburg, Utrecht en Zoetermeer.