Provincie Utrecht

Ontwerp-natuurbeheerplan gereed

26-5-2009 -

Gedeputeerde Staten hebben besloten het Ontwerp-natuurbeheerplan ter inzage te leggen. Dit plan beschrijft de gebieden in de provincie waar subsidie kan worden aangevraagd voor het beheer van natuur, agrarische natuur en landschap. Ook legt het natuurbeheerplan vast welke natuur- en landschapsdoelen er per gebied zijn. Het natuurbeheerplan is onderdeel van het nieuwe subsidiestelsel voor Natuur- en Landschapsbeheer dat landelijk per 2010 wordt ingevoerd en vormt de opvolger van de huidige negen natuurgebiedsplannen en het beheersgebiedsplan. Het Ontwerp-natuurbeheerplan bevat zo min mogelijk beleidswijzigingen ten opzichte van de eerdere plannen. Het ontwerp ligt vanaf 4 juni gedurende zes weken ter inzage op het provinciekantoor.

Beheerders die straks op basis van het Natuurbeheerplan subsidie kunnen aanvragen zijn terreinbeherende organisaties (Natuurmonumenten en het Utrechts Landschap), particulieren (zoals landgoedeigenaren) en agrariërs. In het Natuurbeheerplan wordt een nieuw stelsel voor de verschillende beheertypen geïntroduceerd. De beheertypen zijn vastgelegd op de zogenoemde beheertypenkaart die de huidige situatie weergeeft en de basis vormt voor de subsidies. Een ambitiekaart geeft de toekomstige gewenste situatie weer en de natuurdoelen die op termijn worden nagestreefd.

Het agrarische beheer, en dan vooral bij de weidevogels, heeft een nieuwe uitwerking gekregen. Zo wordt er bij weidevogelbeheer ingezet op samenwerking tussen beheerders. Om de effectiviteit van het beheer te vergroten wordt subsidie voor weidevogelbeheer geconcentreerd ingezet in gebieden met voldoende weidevogels. Het natuurbeheerplan geeft de randvoorwaarden voor dit beheer.

Het Ontwerp-natuurbeheerplan ligt vanaf 4 juni gedurende zes weken ter inzage. Een digitale versie is te vinden via
www.provincie-utrecht.nl/SNL. In september nemen Gedeputeerde Staten een besluit over het definitieve natuurbeheerplan.

Meer informatie: Pauline Bredt, telefoon 030 258 3207