Gemeente Coevorden

Telefonische enquête onder inwoners gemeente Coevorden over sport- en beweeggedrag

Het bureau Duodecim uit Rotterdam voert de komende zes weken namens de gemeente Coevorden een telefonische enquête uit onder zevenhonderd inwoners van de gemeente. Het onderzoek gaat over sport en bewegen. Een vraag die onder meer aan bod komt, is hoeveel mensen bewegen op een dag. Het onderzoek is een nulmeting. Met de resultaten kan over een aantal jaren worden bepaald of de doelstellingen uit de beleidsnota "Een nieuwe visie op sport én bewegen in de gemeente Coevorden 2009-2013" zijn gehaald. Deze nota werd in november 2008 vastgesteld door de gemeenteraad. De gemeente roept inwoners dan ook op om mee te werken aan dit onderzoek.

De respondenten voor het onderzoek zijn verspreid over vijf regio's, namelijk Coevorden, Dalen, Oosterhesselen, Sleen en Zweeloo. Ook zijn ze verdeeld over vijf leeftijdscategorieën: 6-11 jaar, 12-17 jaar, 18-34 jaar, 35-54 jaar en 55-79 jaar. Het onderzoek wordt zodanig uitgevoerd dat de uitkomsten kunnen worden vergeleken met resultaten in andere gemeenten en met provinciale en landelijke cijfers. De resultaten van het onderzoek worden in september verwacht.

Beleidsnota sport en bewegen

Sport én bewegen is leuk om te doen en mooi om naar te kijken, vindt de gemeente. Daarnaast dient sport ook in positieve zin bij aan gezondheid, zelfontplooiing, zelfredzaamheid, participatie, sociale cohesie en aan het voorkomen en bestrijden van overgewicht, criminaliteit, eenzaamheid en depressie. De focus binnen de gemeente ligt de komende jaren op de breedtesport in plaats van op het stimuleren van topsport. Zo wil de gemeente bereiken dat de inwoners sporten en bewegen volgens de zogenaamde beweegnorm. Voor volwassenen houdt deze norm in dat deze op tenminste vijf dagen per week minimaal 30 minuten lichamelijk actief zijn. Voor jeugd ligt het aantal minuten op 60 minuten.

Aandacht voor extra kwetsbare groepen

Randvoorwaarde voor een succesvol sportstimuleringsbeleid zijn volgens het college van burgemeester en wethouders voldoende, kwalitatief goede, goed bereikbare en betaalbare sportaccommodaties. Naast het op orde brengen van de voorzieningen wil de gemeente de samenwerking tussen sportaanbieders stimuleren en ervoor zorgen dat er nieuwe sport- en bewegingsarrangementen komen. Ook wil de gemeente sportverenigingen ondersteunen en extra aandacht schenken aan kwetsbare groepen zoals jeugd, ouderen, mensen met een beperking en inwoners met een laag inkomen. Om dit te kunnen doen is een herziening van de huidige subsidiesystematiek noodzakelijk. Gemeentelijke subsidies worden meer gekoppeld aan te leveren prestaties. Daarnaast wil de gemeente subsidies meer inzetten om aanbieders van sport te stimuleren het aanbod op de behoeften van inwoners af te stemmen. Zo kan een sportvereniging bijvoorbeeld in aanmerking komen voor subsidies voor projecten voor speciale doelgroepen als jeugd of gehandicapten.