Gemeente Halderberge


Bezoek Halderbergse delegatie aan jumelagegemeente Szamotuly

Van vrijdag 16 mei tot dinsdag 19 mei bezocht een Halderbergse delegatie de "Europadagen" in jumelagegemeente Szamotuly in Polen. Een saxofoonensemble van acht jongeren o.l.v. Stephan Lems alsmede de directeur (Ben Cartens) van CvK Amadeus, kunstenares Annelies van Tetering en haar partner Han Vermeulen van galerie Ceramics and Glaze uit Hoeven en een vertegenwoordiging van het college van burgemeester en wethouders reisden hiervoor naar Polen. De Europadagen worden jaarlijks in mei gehouden door een zevental gemeenten: Szamotuly (Polen), Brignoles (Frankrijk), Bruneck (Italië), Gross-Gerau (Duitsland), Tielt (België), Kinna (Zweden) en Halderberge. De Europese Unie subisdieert het evenement.

Op vrijdagavond was de officiële opening van de "Europadagen". Burgemeester Osterloh gaf tijdens zijn toespraak aan dat de vriendschapbanden met Szamotuly en de andere deelnemende gemeenten veel voor Halderberge en haar inwoners betekenen en bij de deelnemers een beter begrip voor de Europese cultuur en daarmee voor elkaar oplevert.

Op zaterdag was een seminar over "de stappen die gemaakt zijn naar een vrij Europa" en een daaraan gerelateerde fototentoonstelling georganiseerd. Hiernaast vond een expositie plaats waar Poolse kunstenaars en de deelnemende kunstenaars uit de jumelagesteden elkaar troffen. De hele dag was er een markt waarbij alle deelnemende kunstenaars en muziekgroepen zich toonden aan de andere jumelagesteden en het publiek. Helaas werkte het weer die dag niet mee.

Gelukkig was dit zondag wel het geval en vond een aantal goedbezochte optredens van de muziekgroep plaats. Ook Annelies en Han hadden veel belangstelling voor hun demonstratie van het RAKU stoken en het keramiek dat zij hadden meegebracht.

Maandag vertrok de delegatie van CvK Amadeus en Annelies van Tetering en Han Vermeulen rhuiswaarts. Het bijwonen van de Europadagen werd zeer zinvol en inspirerend gevonden. Nieuwe contacten zijn gelegd en vervolgafspraken zijn gemaakt.

Het college van burgemeester en wethouders bleef een dag langer. Er is die dag gediscussieerd over de toekomst van "Europa". Tijdens deze discussie is afgesproken om veel meer te gaan uitwisselen op het gebied van jeugd, cultuur, veiligheid en lokale ontwikkelingen. Tussen Halderberge en Szamotuly wordt ingestoken op projecten op het gebied van onderwijs, sociale veiligheid en kunst.

In zijn afscheidstoespraak gaf burgemeester Osterloh aan dat in de vele gesprekken die in de loop der jaren zijn gevoerd steeds meer duidelijk is geworden dat de problemen waar gemeenten voor staan universeel, dat wil zeggen Europees, zijn. Datzelfde geldt trouwens voor de oplossingen. De Europadagen vormen een perfecte gelegenheid om vast te stellen dat we, als Europese gemeenten, meer met elkaar gemeen hebben, dan dat we verschillen vertonen.