PvdA Rotterdam


Brede steun voor wethouders

Di 26 Mei 2009 - Redactie

De benoeming van twee nieuwe wethouders kreeg gisteren in de gemeenteraad steun van 26 raadsleden. Mooi dat ook een deel van de oppositie de keuze van PvdA, GroenLinks en CDA heeft gesteund om het stadsbestuur weer op volle sterkte te brengen," reageert PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst.

Snel aan het werk
Zowel de nieuwe CDA-wethouder Peter Lamers als de PvdA-wethouder Hans Vervat kunnen volgens Van Heemst met ruime steun snel aan het werk. "Er moet de komende maanden nog heel veel gebeuren. De nieuwe wethouders gaan hun geld dubbel en dwars opbrengen.

40 miljoen besparen
Peter Lamers moet de steeds oplopende kosten van externe adviseurs en interim-management fors omlaag brengen. Daar is zeker zon 40 miljoen te halen en dat geld gaan we gebruiken om bijvoorbeeld het openbaar vervoer voor 65-plussers voor eens en altijd gratis te maken. Maar ook om de 1000 kinderen te helpen die in Rotterdam dringend opvang en begeleiding nodig hebben omdat ze thuis in grote problemen zijn gekomen," aldus Van Heemst

Recessie aanpakken
Hans Vervat gaat zijn schouders zetten onder het aanpakken van de recessie. Hoe meer Rotterdammers aan het werk blijven of weer snel aan de slag kunnen, hoe beter. Ook zijn komst is, volgens de PvdA, een versterking die zich royaal gaat terug verdienen.

Resultaten boeken
De aanvullende afspraken die PvdA, CDA en GroenLinks hebben gemaakt, kregen wel een kritisch onthaal tijdens het raadsdebat. Van Heemst: "Dat is te verwachten. Voor de SP is het moeilijk toegeven dat deze coalitie het gratis OV heeft geregeld en voor de VVD zijn de druiven natuurlijk ook zuur: PvdA, CDA en GroenLinks willen bijvoorbeeld dat er heel veel wordt gedaan om de haven goed door de economische malaise te loodsen. De vertrokken VVD-wethouder zei in een afscheidsinterview dat de haven ook wel zonder eigen wethouder kan. Nou... die opmerking zat me behoorlijk dwars. Er moet juist heel veel gedaan worden om de belangen van de haven en de mensen die daar werken veilig te stellen."

YourJob doorzetten
Van Heemst: "Uiteindelijk was er vooral veel kritiek op de details. Op hoofdlijnen kreeg ook het aanvullende coalitieakkoord brede steun. En dat is maar goed ook: we moeten er samen de schouders onder zetten om voor de Rotterdammers het komend jaar goede dingen voor elkaar te krijgen. YourJob is zo n opdracht: we moeten de Rotterdamse jongeren helpen aan werk, stageplaatsen en scholing. Dat is de beste opbrengst van Rotterdam Europees Jongerenhoofdstad 2009."