Gemeente Uithoorn

Veiligheid en gezondheid

26 mei 2009

B&W hebben een aantal besluiten genomen op het gebied van veiligheid en volksgezondheid:

Dienstverleningsovereenkomst met regionale brandweer

Begroting 2010 en jaarrekening 2008 Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland

Begroting 2009 GGD

Dienstverleningsovereenkomst met regionale brandweer

Het gemeentebestuur van Uithoorn heeft onlangs met de regionale brandweer Amsterdam-Amstelland een dienstverleningsovereenkomst (DVO) gesloten. In deze overeenkomst staan de taken en werkzaamheden van de brandweer in de gemeente Uithoorn en de daaraan verbonden kosten. Voor de vrijwillige brandweer in de kazerne Aalsmeer/Uithoorn vormen deze afspraken de basis voor hun werkzaamheden.

Uithoorn is een van de zes gemeenten die zo'n overeenkomst met de regionale brandweer heeft gesloten. Dat gebeurt dit jaar voor het eerst. In de DVO zijn opgenomen de diensten die de brandweer levert op het gebied van de basisnorm brandweerzorg (eerstelijns, specialismen en grootschalig optreden) en de kosten die hiermee zijn gemoeid. Om toe te groeien naar het bereiken van de basisnorm brandweerzorg in 2012 zet de gemeente extra financiële middelen in. Deze gelden zijn onder andere bestemd voor het aannemen, opleiden en oefenen van nieuwe vrijwilligers en realistisch oefenen.

Ook de andere gemeenten van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel) sluiten naar verwachting nog in de eerste helft van dit jaar een dienstverleningsovereenkomst met de regionale brandweer.

Eind 2009 zal de brandweer over de voortgang en de behaalde resultaten rapporteren..

Begroting 2010 en jaarrekening 2008 Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland

B&W hebben de ontwerpjaarrekening 2008 en de ontwerpbegroting 2010 van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (VRAA) voor kennisgeving aangenomen. Deze stukken worden voorgelegd aan de raad met het voorstel zich uit te spreken over de ontwerpbegroting 2010 en de financiële kanttekeningen nogmaals nadrukkelijk onder de aandacht van de Veiligheidsregio te brengen. B&W stemmen in met de gemeentelijke bijdragen over 2008 van EUR 792.073 en voor 2009 van afgerond EUR 878.000.

De juridische basis voor de vorming van veiligheidsregio's is gebaseerd op de Wet op de Veiligheidsregio's die waarschijnlijk op 1 januari 2010 in werking zal treden. In de uitwerking daarvan zijn concrete eisen opgenomen waaraan de crisisbeheersing per regio moet voldoen. De veiligheidsregio is het centrale punt van waaruit de rampenbestrijding en crisisbeheersing worden georganiseerd. Het gaat daarbij om directe afstemming, meer samenwerking, meer daadkracht, betere inzet van mensen en middelen, heldere bevoegdheden en minder bureaucratie. De gemeenten van de VRAA hebben met het vaststellen van de Gemeenschappelijke Regeling geanticipeerd op de landelijke wetgeving.

Begroting 2009 GGD

B&W hebben besloten in te stemmen met de aangepaste begroting 2008 en de begroting 2009 van de GGD Amsterdam. De bijdrage 2009 aan de GGD is voorlopig bepaald op EUR 920.883. De aanvullende bijdrage 2008 bedraagt EUR 31.339. De geactualiseerde GGD-begroting wordt later behandeld door de gemeenteraad.

De gemeente Uithoorn neemt deel in de Gemeenschappelijke regeling Openbare Gezondheidszorg Amstelland en heeft de taken met betrekking tot de openbare gezondheidszorg grotendeels neergelegd bij de GGD Amsterdam. Met het uitvoeren van de wettelijke openbare gezondheidstaken heeft Uithoorn als doel: het beschermen en bevorderen van de gezondheid van de bevolking of specifieke groepen daarbinnen, het voorkomen en tijdig opsporen van ziekten onder de bevolking en het bevorderen van de openbare geestelijke gezondheidszorg.

Op grond van rijksbeleid moeten gemeenten een Elektronisch Kinddossier tot stand gaan brengen. De GGD zal het Elektronisch Kinddossier voor de regio Amstelland gaan uitvoeren.
^