Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



4. Herallocatietraject zorgzwaartepakketten GGZ (overheveling GGZ-zorg)

Herallocatietraject zorgzwaartepakketten GGZ (overheveling GGZ-zorg)

Kamerstuk, 26 mei 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

26 mei 2009

DLZ-CB-U-2928915

Geachte voorzitter,
In uw brief met kenmerk 26631-312/2009D20757 vraagt u mij om u zo spoedig mogelijk op de hoogte te stellen van de resultaten van het overleg met GGZ Nederland over de vraag welke onderdelen van de GGZ uit de AWBZ naar de Zvw overgeheveld kunnen worden. In mijn brief van 16 april 2009 (26 631, nr.312) over het herallocatietraject zorgzwaartepakketten GGZ heb ik gemeld dat ik - samen met GGZ Nederland - alternatieven voor de invoering van de zorgzwaartebekostiging heb verkend in het licht van een visie op de middellange termijn waarbij delen van de GGZ-zorg overgeheveld kunnen worden naar de Zvw. Ik heb in mijn brief aangegeven dat ik nog in overleg ben met GGZ Nederland over de vraag welke onderdelen overgeheveld zouden kunnen worden.
In een eerdere brief aan de Tweede Kamer van 10 februari 2009 (TK 2008-2009, 30597, nr.49) hebben de minister en ik over de scheiding tussen cure en care in de GGZ het volgende gemeld: "Ten aanzien van dit voornemen kunnen wij u melden dat in 2009 een nadere verkenning zal plaatsvinden van intramurale GGZ-onderdelen die mogelijk voor overheveling naar de Zvw in aanmerking komen (bijvoorbeeld het voortgezet verblijf). In 2009 zullen scenario's voor overheveling worden uitgewerkt."

Ik vind een zorgvuldige besluitvorming over mogelijke overheveling van GGZ-zorg van belang. Overheveling moet voordelen opleveren vanuit inhoud van zorg, kwaliteit, ketenzorg en het streven naar vermindering van bureaucratie.
Met GGZ Nederland heb ik afgesproken dat GGZ Nederland haar leden zal consulteren over mogelijke overhevelingsscenario's. Ik verwacht niet dat GGZ Nederland voorafgaand aan het AO op 28 mei een definitief standpunt zal hebben ingenomen. Ook voor GGZ Nederland geldt de voorwaarde van zorgvuldige afweging van belangen. Naast GGZ Nederland zijn er overigens ook andere partijen betrokken bij mogelijke overheveling van GGZ zorg naar de Zvw (zoals bijvoorbeeld de Federatie Opvang, RIBW alliantie, Zorgverzekeraars/Zorgkantoren, College voor zorgverzekeringen, cliëntenvertegenwoordigers en de Nederlandse Zorgautoriteit). Samen met betrokken partijen zal ik zorgvuldig de voor- en nadelen van scenario's van overheveling van GGZ-zorg (en het tempo daarvan) onderzoeken.

Ik verwacht dat een eventuele overheveling van GGZ-zorg niet meer gedurende deze kabinetsperiode zal plaatsvinden, maar een onderwerp is waarover in een volgend regeerakkoord een standpunt kan worden ingenomen.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker