VVD


26-5-2009

Wijziging Wet Milieubeheer (Luchtkwaliteitseisen)

Bij de behandeling van wetsvoorstel Wijziging Wet Milieubeheer (Luchtkwaliteitseisen) in de voor- en nazomer van 2007 was de VVD kritisch en sceptisch over het NSL.

Niet over de inhoud en de doelstellingen waren wij het oneens, maar vooral de gekozen vorm van 1 groot bestuursaccoord om die doelstellingen te bereiken en dat de kern vormt van deze wet, vond mijn fractie niet bepaald een sterk aspect van wetgeving.

Dat de Minister in de wet de betrokkenheid van ook deze Kamer bij het definitieve NSL heeft vastgelegd, is dan ook terecht, maar anderzijds natuurlijk ook een doekje voor het bloeden. Immers: na twee jaar - soms moeizaam - overleg, tientallen externe adviezen aan al die betrokken overheden, is het concept een kwetsbaar resultaat.

Het kaartenhuis is gebouwd, de bypass-operatie is gelukt! Of de patiënt daardoor een lang leven beschoren is, zal de tijd uitmaken. De eerste hobbel is genomen: de derogatie is verleend en nu komt het op uitvoering aan !

Voorzitter, de VVD heeft twee jaar geleden bij besluitvorming over de Wijziging Wet Milieubeheer in het wetsvoorstel en het NSL een voorzichtig begin van ontkoppeling gezien. Ook nu antwoordt de Minister op de schriftelijke inbreng van de VVD dat er inderdaad sprake is van flexibele ontkoppeling. Hoop doet leven!

De VVD-fractie herhaalt - en nu met wat meer nadruk - dat deze noodzakelijke bypass van flexibele ontkoppeling in het NSL bewijst dat alleen echte ontkoppeling Nederland in het Europa, waarvoor wij volgende week hopen te kiezen, in vele opzichten overeind houdt. En daarmee ook - en misschien wel voor wat de VVD betreft in belangrijkste mate - de werkelijke zorg voor het milieu en de volksgezondheid.

De VVD-fractie is dan ook zeer benieuwd of de Minister van plan is juist dit aspect van het NSL - dus het systeem van flexibele ontkoppeling - specifiek te monitoren. Mogelijk kunnen die dienen voor een toekomstige discussie over brede ontkoppeling.

De VVD zal de uitvoering in de praktijk met grote belangstelling volgen en gaat ervan uit dat de minister ons op dezelfde open manier als tot dusverre - waarvoor dank - zal blijven informeren.