CDA

Spies: Splitsingsplan Essent moet duidelijkheid geven

Deze week sprak de Kamer in een spoeddebat met de minister van Economische Zaken over de perikelen rondom de voorgenomen verkoop van Essent aan het Duitse RWE. De provincies, die verantwoordelijk zijn voor de verkoop, hebben in meerderheid voor de overname gestemd. De Staten van Brabant, dat 30% van de aandelen in bezit heeft, hebben zich in meerderheid eind April tegen de verkoop uitgesproken.

CDA-vicefractievoorzitter Liesbeth Spies benadrukte in het debat, dat het gaat om de verkoop van de productiebedrijven. De netwerken, belangrijke infrastructuur voor de Nederlandse economie, blijven door een eerder voorstel van het CDA in publieke, Nederlandse handen. âOp die manier hebben wij in het verleden deze belangrijke nutsvoorziening voor Nederland behoudenâ, zei Spies. âVerder is het vooral van belang om onze energievoorziening schoon, betrouwbaar en betaalbaar te houden.â Ze was dan ook hoopvol over de verdere duurzaamheidsafspraken die Essent en RWE afgelopen weken gemaakt hebben.

Op 26 mei moet de minister een uitspraak doen over het splitsingsplan van Essent. âDat zal ook voor de aandeelhouders meer duidelijkheid geven. We hebben als Kamer duidelijke voorwaarden voor de netbedrijven gesteld, en na 26 mei kunnen we zien of aan die voorwaarden voldaan is. En uiteindelijke beslissen de aandeelhouders over de verkoop, niet de Tweede Kamer.â

---