Ingezonden persbericht


Persbericht

JULIANA Prinses van Oranje
De Greet Hofmans-Affaire De complete tweede serie Marieke de Kleine, Hylke van Sprundel, Ria Eimers, Johanna ter Steege Vanaf 26 mei verkrijgbaar op DVD

Fans van het Koninklijk Huis én liefhebbers van mooi toneeldrama worden met de TV- serie JULIANA Prinses van Oranje op hun wenken bediend. Een serie die weliswaar over de Koninklijke familie gaat, maar bovenal over een vrouw, die door haar geboorte en de omstandigheden, in een keurslijf wordt gedrukt waarin ze eigenlijk niet wil zitten. Na het schitterende eerste deel van de reeks over het leven van Juliana brengt de tweede serie, die tussen 5 en 26 januari door de EO werd uitgezonden en waar ruim 1 miljoen mensen per aflevering naar keken, de periode 1940 ­ 1958 in beeld. De turbulente periode tijdens de Tweede Wereldoorlog, het huwelijk met Bernhard, de troonopvolging en vooral de geruchtmakende Greet Hofmans affaire. De hoofdrollen worden vertolkt door Marieke de Kleine, Hylke van Sprundel, Ria Eimers en Johanna ter Steege als Greet Hofmans. De serie is geproduceerd door de Evangelische Omroep en Stokvis Productions.
Vanaf 26 mei is de prestigieuze TV-serie JULIANA Prinses van Oranje voor iedereen verkrijgbaar op DVD. Ook omdat de serie op originele locaties is opgenomen een must have voor niet alleen de royalty volgers maar al diegenen die het Koninklijk huis een warm hart toedragen. Distributie: Moefieklub. Publiciteit: MVSP.




Korte inhoud
De Tweede Wereldoorlog schopt alle plannen in de war en Juliana moet met haar kinderen uitwijken naar het verre Canada. Daar groeit ze uit tot een sterke zelfstandige vrouw. Als ze eenmaal de troon bestijgt, dienen nieuwe problemen zich aan. Haar jongste dochter is ziek en haar huwelijk komt onder zware spanning te staan door de vrouw die haar moet genezen: Greet Hofmans. Hoe kan ze ooit haar land dienen, de vrede bewaren en haar huwelijk redden...
Korte inhoud van de afzonderlijke delen

1 Verdreven
Het is de tijd van de Duitse bezetting. Juliana's gedachten en handelingen zijn gericht op het verslaan van de Duitsers. Maar daarnaast kampt de prinses ook met persoonlijke problemen. Als ze hoort dat ze met haar kinderen naar Canada moet, raakt ze hevig in conflict met Wilhelmina en Bernhard. Ze voelt zich verbannen en niet serieus genomen.
Uiteindelijk ziet Juliana in dat ze geen andere keuze heeft. Ze gebruikt haar tijd in Canada om bevriende staatshoofden ervan te overtuigen dat ze moeten ingrijpen in Europa. Ook steekt ze de Nederlanders die in Amerika verblijven een hart onder de riem.
Tijdens haar verblijf in Canada voelt Juliana zich verscheurd. Enerzijds voelt ze zich bevrijd van de strenge hofstijl van Wilhelmina: ze geniet stiekem van de relatieve anonimiteit en fantaseert over een leven als 'gewone mevrouw'. Anderzijds voelt ze zich hier heel schuldig over. Ze vindt dat het haar plicht is om koningin te worden, vooral nu haar volk zucht onder de Duitse bezetter. Bovendien vermoedt ze Bernhards ontrouw. Vermoedens die terecht blijken.
Als ze na de bevrijding terugkeert in het verwoeste Nederland en haar vermoeide moeder terugziet, weet ze wat haar te doen staat: helpen met de wederopbouw en zo snel mogelijk haar bijna overspannen moeder opvolgen.
2 Zo waarlijk helpe mij...
Wilhelmina gaat diep gebukt onder de last van het koningschap, maar kiest geen moment om af te treden. Juliana helpt haar moeder de knoop door te hakken. Ze overwint haar onzekerheid en volgt Wilhelmina op als regentes tegen de achtergrond van de wederopbouw van Nederland en de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Juliana raakt hierover in conflict met Wilhelmina en met leden van de Nederlandse regering.
Ondertussen ontwikkelt het huwelijk van Bernhard en Juliana zich tot een vechtrelatie. Bernard is gefrustreerd over zijn rol als prins-gemaal en Juliana vermoedt overspel. Ze ruziën over van alles, maar niet over de echte pijnpunten. Als de troonsopvolging naderbij komt, besluit Juliana niet langer te treuren om verloren illusies. Ze sluit vrede met Bernhard en samen proberen ze met vallen en opstaan een vriendschappelijke werkrelatie op te bouwen. Op de dag van Wilhelmina's vijftigjarig regeringsjubileum, bestijgt Juliana, nadrukkelijk samen met Bernhard, de troon. Bij Juliana's inhuldiging zit Bernhard naast Juliana.
Dan wordt Juliana besmet met rode hond, waardoor haar dochtertje Marijke wordt geboren met een oogafwijking. Dat bezorgt Juliana een immens schuldgevoel, wat ze met niemand kan delen. Bernhard introduceert gebedsgenezer Greet Hofmans. Zij kan de pijn enigszins verzachten doordat zij Marijke's ziekte spiritueel benadert.





3 Greet Hofmans
Tot groot verdriet van Juliana gaat de regering over tot nieuwe politionele acties. Uiteindelijk wordt Indonesië onafhankelijk onder Juliana's regering en wenst zij de Indonesiërs in 1949 vrede tijdens haar kersttoespraak. Juliana's opvattingen over mensenrechten en wereldvrede worden door de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd steeds krachtiger. Tegen de achtergrond van de Koude Oorlog keert ze zich fel tegen organisaties en mensen die ze beschouwt als de oorlogshitsers van de wereld. Ze drijft haar regeringen ­ en haar echtgenoot ­ tot wanhoop met haar pacifistische toespraken in de VS (waarbij ze de acties van de NAVO vergelijkt met de expansiedrift van het Romeinse Rijk) en haar weigering oorlogsmisdadigers te laten executeren. Tegelijkertijd is Juliana mateloos populair. Dat blijkt nog maar eens tijdens haar optreden bij de watersnoodramp. Het huwelijk tussen Juliana en Bernhard verslechtert in deze jaren dramatisch: het verdriet om Marijke's ziekte drijft hen uit elkaar en ze hebben grote meningsverschillen over politieke en persoonlijke zaken. Bernhard, die bepaald militaristisch is en een sterke aanhanger van de NAVO, begint Greet Hofmans als de belangrijkste veroorzaker van Juliana's spirituele pacifisme te zien en wil haar weg hebben.
Paleis Soestdijk wordt in tweeën gedeeld: de ene helft voor Juliana, de andere helft voor Bernhard. Ze communiceren door middel van briefjes. Juliana is echter niet van plan haar vriendschap met Greet Hofmans op te geven. Hoewel Juliana zich als koningin sterk voelt, beschouwt ze zichzelf als een mislukte moeder en echtgenote. Want terwijl Juliana vrede bepleit voor de wereldbevolking, slaagt ze er niet in vrede te creëren in haar eigen huis.

4 De ondergang nabij
Juliana omringt zich met een groep vertrouwelingen en koestert steeds sterkere politieke ambities. Ze wil haar macht als koningin versterken en gaat de strijd aan met Bernhards Bilderberg conferenties. Dit roept niet alleen bij Bernhard maar ook in regeringskringen ergernis op. Als Juliana Bernhard ook nog eens van verduistering beschuldigt en aanstuurt op een echtscheiding, wordt het persoonlijke politiek. Bernhard brengt informatie over Juliana en Greet Hofmans naar buiten, om bemoeienis van de regering af te dwingen.
'Der Spiegel' publiceert als eerste het verhaal over het ontwrichte huwelijk en de politieke gevolgen daarvan. Daarop wordt de commissie Beel ingesteld om de crisis te bedwingen. De commissie besluit geheel in lijn met Berhards wensen dat de problemen alleen opgelost kunnen worden door het vertrek van de 'Hofmansgroep' uit het paleis. De Hofmanskliek vertrekt inderdaad, en de rust lijkt hersteld. Juliana raakt echter verstrikt in een web van intriges en beschuldigingen. Gedurende de crisis wordt Juliana gedreven door haar woede jegens Bernhard, die niet de echtgenoot is die zij zich wenst. Haar drang, zich tegen hem af te zetten, neemt extreme vormen aan, waardoor ze uit het oog verliest dat ze ook moeder en koningin moet zijn. Pas als ze alles dreigt te verliezen komt ze tot inkeer, en doet ze haar best om zich te verzoenen met de man die haar zoveel vreugde en verdriet bezorgt. Crew:
Camera: Peter-Jan van der Burgh ­ Montage: Hans Dunnewijk ­ Geluid: Paul Gies ­ Scenario: Sabine van den Eijnden ­ Regie: Robin Pera ­ Uitvoerend Producent: Chris Derks ­ Producenten: Paul Voorthuysen & Peter Adrichem




Technische gegevens
DVD met 4 afleveringen - Speelduur: 200 minuten - Taal: Nederlands gesproken Beeldformaat: 16 x 9 ­ Audio: Dolby Digital 2.0 - Genre: TV-serie - Kijkwijzer: AL Verpakking: Amaray met wikkel - Consumentenadviesprijs: 14.99 Foto-credit: Victor Arnolds - © 2009 S&V Fiction

www.moefieklub.nl
---



Ingezonden persbericht