Vrije Universiteit Amsterdam

Ruimtelijke variatie van CO2 fluksen en horizontaal transport in een terra firme regenwoudgebied in Centraal Amazone


* Startdatum: 26-05-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Ruimtelijke variatie van CO2 fluksen en horizontaal transport in een terra firme regenwoudgebied in Centraal Amazone


* Plaats: Aula


* Spreker: A.C. de Araújo


* Promotor: prof.dr. A.J. Dolman


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Het centraal Amazone regenwoudgebied is belangrijk voor de koolstofbalans van de aarde. Het terrein kent een afwisseling van plateaus en valleien, met hoogteverschillen van maximaal 50 m. Deze topografie veroorzaakt ruimtelijke variatie in bodems, drainagecondities, plantensoortencompositie en koolstofopname, zoals waargenomen in twee proefgebieden met verschillende vallei- en plateau-oppervlakteverdelingen. De topografie kan ook leiden tot lateraal transport van atmosferisch CO2 gas in het landschap.

Door de ruimtelijke variatie en het mogelijk voorkomen van lateraal transport zouden micrometerologische CO2 fluxmetingen ten behoeve van kwantificering van de koolstofbalans mogelijk niet representatief zijn. Om meer kennis over de ruimtelijke variatie van CO2-fluxen te verkrijgen zijn metingen gedaan van de nachtelijke opslag van CO2 in de atmosfeer, stabiele C isotopen in atmosfeer en plantmateriaal, en van meteorologische condities in de vallei en op het plateau. Met name tijdens stabiele nachten volgde de opbouw van CO2 concentratie de hoogtelijnen, wat suggereert dat er 's nachts grote hoeveelheden CO2 opgeslagen werden in de atmosfeer in de valleien.

Dit, in combinatie met verschillen in bodemrespiratie en watergebruikefficiëntie tussen de landschapseenheden, zorgt voor een grote ruimtelijke variatie in de koolstofuitwisseling van het ecosysteem met de atmosfeer. Wereldwijd, en zeker in het Amazonegebied, staan de meeste micrometeorologische CO2 fluxmeetsystemen opgesteld op hoger gelegen plaatsen in glooiende landschappen. Vanwege mogelijke ruimtelijke en temporele variatie in de nachtelijke atmosferische CO2 opslag in het landschap dienen micrometeorologische CO2 fluxmetingen en netto ecosysteem uitwisselingsresultaten van deze meetlocaties met de nodige omzichtigheid benaderd te worden voor berekening van de koolstofbalans over langere perioden.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam