Waterschap Aa en Maas


Waterschap Aa en Maas schenkt `waterwand' aan Natuurcentrum Slabroek

Er is te weinig water binnen Natuurgebied De Maashorst. Waterschap Aa en Maas neemt maatregelen om het gebiedseigen water vast te houden voor bos, natuur en landbouw. De werkzaamheden die het waterschap uitvoert, zijn in het natuurgebied goed zichtbaar. Maar vanaf 26 mei staan ze ook op een grote informatiewand in Natuurcentrum Slabroek. Zo wil het waterschap bezoekers van De Maashorst op een toegankelijke manier laten zien welke werkzaamheden zij uitvoert om van De Maashorst een nog mooier natuurgebied te maken. Ernest de Groot, Dagelijks Bestuurslid van Aa en Maas: `Educatie over water is belangrijk. Deze informatiewand (pdf) draagt hier op een toegankelijke manier aan bij.'

Werk mee aan de wand!
De komende jaren voert Aa en Maas diverse projecten binnen Natuurgebied De Maashorst uit. Deze projecten worden op de infowand zichtbaar gemaakt door foto's. De wand blijft zo actueel. De eerste foto's op de wand zijn van de werkzaamheden die de afgelopen tijd zijn uitgevoerd.Zo is de bovenloop van de Grote Wetering in Nistelrode, bij de kruising Palmenweg / Slabroekseweg, verlegd en verondiept. Het water stroomt nu minder snel weg en heeft meer gelegenheid om in de bodem te zakken. Verder zijn er twee poelen van 30 bij 20 meter aangelegd en is onder de Slabroekseweg een duiker, een ronde buis, geplaatst om de waterafvoer te verkleinen. Ook is een nieuwe stuw geplaatst.

Bezoekers van De Maashorst kunnen zelf ook een bijdrage leveren aan de wand. Dit kan door hun eigen foto's van De Maashorst in te sturen. De mooiste foto's krijgen een plekje op de informatiewand. De foto's worden regelmatig gewisseld. Informatie over hoe de foto's in te sturen is verkrijgbaar aan de balie van Natuurcentrum Slabroek. Deze `waterwand' zal enkele maanden per jaar in Natuurcentrum Slabroek te zien zijn.

Scholenproject
Jaarlijks bezoeken veel scholen Natuurcentrum Slabroek. Er worden hier ook `waterlessen' gegeven. Leerlingen van groep 7 van de Sint Albertusschool uit Loosbroek kregen begin mei een wel heel bijzondere les. Een medewerker van waterschap Aa en Maas vertelde over waterprojecten op de Maashorst. Het was niet alleen luisteren. De kinderen moesten zelf ook aan de slag door een tekening te maken over De Maashorst. Op 26 mei brengen deze leerlingen een bezoek aan de waterprojecten op De Maashorst en zijn ze bij de presentatie van de informatiewand aanwezig. De leerling die de mooiste tekening heeft gemaakt, wordt dan in het zonnetje gezet.

Verdroging tegengaan
In 2008 is door het waterschap, in samenwerking met alle partijen binnen de Stuurgroep Maashorst, een watervisie voor de Maashorst opgesteld. In de watervisie staan anti-verdrogingsmaatregelen.In het verleden is de waterbeheersing op de Maashorst vooral afgestemd op de landbouw. Met de nieuwe maatregelen wordt het watersysteem meer afgestemd op de natuurfunctie die aan het gebied is toegekend. Zo kan de gewenste natuur tot ontwikkeling komen. De plannen worden in fasen uitgevoerd, afhankelijk van de mate van grondverwerving. Het plan dat nu in uitvoering komt, kan direct worden uitgevoerd omdat de gronden in eigendom zijn van de gemeente en Staatsbosbeheer. Het rijk zal de gronden aankopen die nu nog geen eigendom zijn van een Natuurbescherming- organisatie.

Natuurgebied De Maashorst
Natuurgebied De Maashorst is een gevarieerd landschap dat behoort tot de gemeenten Bernheze, Landerd, Oss en Uden. Het groene hart van deze gemeenten ligt in een bocht van de Maas en vormt een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Brabant. De afwisseling in flora en fauna creëert steeds weer nieuwe, verrassende belevingswerelden. Heidevelden en grazige weiden, naaldbos en loofbos wisselen elkaar af, terwijl hoogteverschillen en open vlakten het landschap spannend en uitdagend maken. In natuurgebied De Maashorst komen natte en droge gronden vlak naast elkaar voor. Kabbelende beekjes trekken een sprankelend spoor door de wijstgronden. Het roestbruine kwelwater vindt er zijn weg door de breukvlakken in de bodem. De waterpartijen en beekjes geven het gebied een temperament dat ver teruggrijpt in de historie.