NEN


Normontwerp gepubliceerd voor projectmanagement voor gebouwbeheersystemen

maandag 25 mei 2009, 15:45

Door samen te werken, wordt een gebouwbeheersysteem beter, sneller en goedkoper geïnstalleerd. De ontwikkelaars, ontwerpers en installateurs maken dan gebruik van elkaars expertise. Dit leggen ze vast in een projectplan en in het contract. NEN heeft nu het ontwerp gepubliceerd van een norm die hulp biedt bij het opstellen van het projectplan. De norm biedt de ontwerpers, adviseurs en aannemers richtlijnen voor de hele projectorganisatie. Belanghebbende partijen kunnen tot 15 augustus 2009 commentaar insturen.

Een gebouwbeheersysteem kan behoorlijk complex zijn. Een goed binnenklimaat moet ook efficiënt en energiezuinig zijn. NEN ontwikkelt een zevendelige serie over gebouwbeheersystemen. De serie is bedoeld voor nieuwe en bestaande gebouwen. Het omvat verwarming, ventilatie en airconditioning, maar ook verlichting, veiligheid, transport, onderhoud en facility management.

De norm bevat termen en definities en richtlijnen voor het vastleggen van de gewenste functionaliteit en kwaliteit. Ook wordt op een gestructureerde manier alle informatie genoemd die aanwezig moet zijn bij de contractvorming, het ontwerp van de installatie en de oplevering. Denk daarbij ook aan documentatie en training. De norm is bedoeld voor fabrikanten, systeemhuizen, elektrotechnische en werktuigbouwkundige ontwerpers, adviseurs en installateurs. Omdat de norm in heel Europa (en daarbuiten) wordt uitgebracht, biedt deze houvast voor werk over de grens.

Inhoud NEN-EN-ISO 16484
NEN-EN-ISO 16484 bevat de volgende delen: Gebouwenautomatisering en beheersystemen - Building automation and control systems (BACS): Deel
1: Projectspecificatie en implementatie (commentaar mogelijk tot 15 augustus 2009), Deel 2: Apparatuur (uit 2004), Deel 3: Functies (uit 2005), Deel 4: Applicaties (in ontwikkeling), Deel 5: Gegevens communicatie protocol (uit 2008), Deel 6: Datacommunicatie en conformiteitsbeproeving (uit 2009), Deel 7: Impact on energy performance of buildings (in ontwikkeling).

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: mw. ir. Annet van der Horn, NEN-Bouw, (015) 2 690 286, annet.vanderhorn@nen.nl.