FNV Bouw

Nog steeds geen cao mortel

De tweeduizend werknemers in de mortel hebben nog steeds geen cao. Hoewel zich in de vorige ronde enige overeenstemming over werkgelegenheidsafspraken aftekende, zijn in de ochtend van 25 mei de besprekingen voor onbepaalde tijd verdaagd. "Werkgevers stelden voor werknemers per dag tussen 4 en 10 uur in te roosteren en vervolgens per week eventuele overuren te berekenen. Een voorstel waarvan ze wisten dat het nooit ons akkoord zou krijgen", zegt sectorbestuurder Hans Crombeen van FNV Bouw & Infra.

Nu wordt overwerk in de betonmortelbedrijven per dag berekend; de werkdag is 7,2 uur. De cao biedt mogelijkheden tot flexibiliteit "maar werkgevers gebruiken die onvoldoende", aldus Hans Crombeen, eerste onderhandelaar voor de cao. "In plaats daarvan komen ze met een voorstel dat ze al honderd jaar voor op de tong ligt, terwijl ze weten dat wij het even zo vele malen hebben afgewezen."

Werknemers in de mortel werken lange en vooral flexibele dagen: met een start 's morgens heel vroeg tot pas later op de ochtend, gevolgd door ritten tot ver na etenstijd. Daardoor maakt de overwerktoeslag een substantieel deel van het inkomen uit. "Mensen zijn wel bereid iets van de overwerktoeslag in te leveren voor een betere pensioenopbouw", aldus Hans Crombeen, "maar niet op de manier die werkgevers vanmorgen voorstelden. Dat hakt rechtstreeks in op het inkomen."

FNV Bouw & Infra wil naast koopkrachtverbetering ook afspraken over de werkgelegenheid. Zo zat er overeenstemming aan te komen om diverse opleidingen naar voren te halen: "Dat houdt mensen binnen de sector als door de kredietcrisis de opdrachten minder worden. En ze zijn dan weer helemaal bijgeschoold als de opdrachten weer binnenstromen", aldus sectorbestuurder Hans Crombeen. "We waren dus op weg naar oplossingen toen werkgevers met dit roostervoorstel kwamen."

Er is geen nieuwe datum afgesproken. FNV Bouw & Infra gaat nu eerst de leden informeren.