Raad van State


dinsdag 26 mei 2009
10.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Buitengebied 2006' van de gemeente Uden. Het plan geeft een actuele planologische regeling voor het grootste deel van het buitengebied van Uden. Een groot aantal inwoners komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden onder meer dat het bestemmingsplan te weinig mogelijkheden voor uitbreiding van hun bedrijven biedt. Verder vinden sommige inwoners dat het bestemmingsplan het mogelijk had moeten maken dat op bepaalde locaties in het buitengebied wel mag worden gewoond. Ook de staatssecretaris van Defensie komt in beroep. Hij vreest voor de gevolgen van het plan voor de militaire vliegbasis Volkel. Vanwege de grote hoeveelheid partijen is deze zaak ook op maandag 25 mei op zitting behandeld en zal de behandeling op woensdag 27 mei worden voortgezet. (zaaknummer 200708124/1)

11.00 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Flevoland, waarbij is bevolen dat de eigenaar van een perceel aan de Wijk in Urk moet toestaan dat daar saneringswerkzaamheden plaatsvinden. Het provinciebestuur heeft de eerdere bezwaren van de eigenaar tegen dit bevel afgewezen. De man vindt dat de saneringswerkzaamheden tekort zullen schieten omdat de bodemverontreiniging op zijn perceel groter is dan waarvan het provinciebestuur is uitgegaan. De eigenaar verzoekt de Raad van State het bevel - in afwachting van de behandeling van zijn beroep - te schorsen. (zaaknummer 200902334/2)

12.30 uur

Zitting over de afwijzing door de staatssecretaris van VWS van het verzoek om de nieuwbouw van een kliniek in Wolfheze mogelijk te maken. Deze kliniek biedt plaats aan 48 forensisch psychiatrische patiënten en 24 forensisch verslaafden. De stichtingen 'Gelderse Roos' en 'Iriszorg' hadden om nieuwbouw verzocht. De zitting gaat ook over de afwijzing door de staatssecretaris van VWS van een verzoek voor de nieuwbouw van een forensische verslavingsafdeling met 24 plaatsen op het terrein van de Reinier van Arkel Groep in Vught. De stichting 'Novadic-Kentron' had om deze nieuwbouw verzocht. De minister heeft beide verzoeken afgewezen, omdat er geen financiële middelen meer beschikbaar zijn om de projecten van de stichtingen te ondersteunen. De stichtingen zijn het hier niet mee eens en komen tegen de afwijzingen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200808422/1 en 200808421/1).