Samas NV

P E R S B E R I C H T

Samas verkoopt Benelux activiteiten


· Huidige ongunstige marktomstandigheden, onzekere vooruitzichten en aanhoudend krappe financiële positie van de groep nopen Samas tot verkoop van Benelux activiteiten en verdere reductie van schulden

· Overeenkomst bereikt met consortium van financiële investeerders; Samas Benelux zal in zijn geheel en als zelfstandig bedrijf verdergaan. Merknamen Aspa en Assenburg worden geherintroduceerd

· Verdere strategische alternatieven zullen waarschijnlijk noodzakelijk zijn en worden onderzocht

Houten, 26 mei 2009, voorbeurs
Samas NV (Samas) heeft overeenstemming bereikt over de verkoop van haar Benelux activiteiten aan een consortium van investeerders bestaande uit Tinseltown Investments en Stonehaven Holding1, die respectievelijk 60% en 40% van de aandelen zullen overnemen. De Benelux activiteiten (Samas Benelux) zullen in hun geheel en als zelfstandig bedrijf verder gaan, waarbij naar verwachting de voormalige merknamen Aspa en Assenburg in de markt zullen worden geherintroduceerd. Samen met de aankondiging van de verkoop van de Zwitserse activiteiten op 7 mei 2009, heeft Samas bekend gemaakt dat er gestreefd wordt naar verdere strategische alternatieven voor de resterende bedrijfsactiviteiten. Dit proces vindt plaats in nauw overleg met de kredietverlenende banken van Samas, waarbij de huidige kredietfaciliteiten onder herziening zijn geplaatst.
Carl-Christoph Held, President-Directeur en CEO van Samas: "In de afgelopen maanden zijn we in toenemende mate geconfronteerd met ongunstige marktomstandigheden en gedaalde marktwaardes van activa. Deze ontwikkelingen hebben de verwachte positieve effecten van de implementatie van onze business roadmap, die volgde op de vorig jaar afgeronde studie naar strategische opties, teniet gedaan. Als gevolg hiervan is onze financiële positie aanhoudend krap gebleven. In combinatie met de onzekerheid voor wat betreft de totale impact van de huidige daling in de markten op onze onderneming werd het noodzakelijk om verder te kijken dan de initiële roadmap. Dit leidde tot een streven naar verdere strategische alternatieven, zoals de vandaag aangekondigde verkoop van onze Benelux activiteiten. Verder ben ik ervan overtuigd dat de gezamenlijke marktbewerking zal worden voortgezet nu het leveren van oplossingen voor kantoorinrichting aan nationale en internationale klanten een belangrijk aandachtsgebied van de Samas Benelux organisatie zal blijven. Samenwerking met Samas Duitsland, Samas in Centraal- en Oost Europa en de voormalige Samas operaties in Zwitserland en Frankrijk wordt gecontinueerd."

Edward Vis, Directeur Samas Benelux:
"Deze transactie is een prima alternatief voor Samas Benelux richting de toekomst. Met steun van onze nieuwe aandeelhouders verkrijgen we financiële middelen voor werkkapitaal en het uitvoeren van de noodzakelijke herstructureringen. Als nieuwe, zelfstandige onderneming, kunnen we nu verder met het implementeren en uitvoeren van het businessplan dat we recent ontwikkeld hebben. Op deze manier zijn we beter toegerust op de
1
Stonehaven Holding B.V. is een houdstermaatschappij van HAL Investments B.V. Samas N.V. Postbus 160 3990 DD Houten Telefoon 088 - 845 51 01 Telefax 088 - 845 50 01 E Info@samas.com economische teruggang en om te profiteren van het uiteindelijke marktherstel. Hoewel de komende periode zeker niet makkelijk zal zijn ben ik ervan overtuigd dat deze transactie ons de mogelijkheid biedt om onze business, het bieden van innovatieve en moderne kantooroplossingen voor klanten, verder te verbeteren."

Verkoop activiteiten Benelux
De transactie betreft 100% van de aandelen in Samas Benelux en de overdracht van alle activa aan het consortium voor een bedrag van EUR 5 miljoen in contanten. De opbrengst zal grotendeels worden aangewend voor het aflossen van Samas' schuldpositie, waarbij de netto schuldpositie zal worden gereduceerd tot circa EUR 20 miljoen. De Benelux activiteiten hebben in het boekjaar 2008/2009 een pro forma omzet gerealiseerd van EUR 71 miljoen met een negatieve EBITDA.
Rekening houdend met het belang van deze transactie voor de continuïteit van de Benelux activiteiten heeft Samas na overleg met grootaandeelhouders, over de transactie overeenstemming bereikt. De ondernemingsraad heeft een positief advies gegeven. De transactie zal gepaard gaan met een kleine boekwinst. Tegelijkertijd is met een partner uit het consortium een voorwaardelijke optie met een beperkte uitoefenperiode overeengekomen voor wat betreft de overname van Samas' activiteiten in Centraal en Oost-Europa.

Achtergrond
Als vervolg op de studie naar strategische opties die vorig jaar werd afgerond, was het doel om een compacter Samas tot stand te brengen en kapitaal vrij te maken voor de vereiste volgende stappen en herstructureringen. Initieel betrof de strategische en operationele weg voorwaarts het desinvesteren van de Franse en Zwitserse activiteiten in combinatie met sale & lease back van onroerend goed en een herfinanciering door middel van factoring. Onder invloed van de voortgaande economische crisis daalde de waarde van bedrijfsactiva. Dit heeft een nadelige invloed gehad op de opbrengst van de vereiste desinvesteringen en maakt een faire opbrengst op de verkoop van onroerend goed op dit moment niet mogelijk. Dit in combinatie met de sterk verslechterde markt voor kantoorinrichting maakt het bovengenoemde doel nauwelijks te realiseren en dat terwijl de ongunstige ontwikkelingen op de financiële markten ook de mogelijkheden voor het aantrekken van additionele financiering negatief hebben beïnvloed.
Als gevolg van bovenstaande heeft Samas een negatieve operationele cash flow en is de onderneming op dit moment niet in staat om op zelfstandige basis de vereiste herstructureringen te financieren. Het ontbreken van mogelijkheden om toereikende financiële middelen vrij te maken door middel van desinvesteringen maakt het aantrekken van additionele externe financiering onvermijdelijk. Samas heeft na overleg met grootaandeelhouders en de vaststelling dat er geen nieuw eigen vermogen beschikbaar wordt gesteld, naar financiële partners gezocht die de kosten van een dergelijke herstructurering willen dragen en tevens voldoende werkkapitaalfinanciering voor de komende periode kunnen bieden, rekening houdend met de huidige onzekere economische en marktomstandigheden. Ondanks de constructieve gesprekken met kredietverlenende banken in de afgelopen maanden en een goede dialoog met grootaandeelhouders, is een dergelijke partner tot op heden niet gevonden.

Vervolgstappen
Samas zal het zoeken naar een oplossing voor financiering voortzetten, maar zal tegelijkertijd andere strategische alternatieven onderzoeken. Dit zou kunnen leiden tot de verkoop van de resterende bedrijfsactiviteiten in Duitsland, Centraal- en Oost-Europa als geheel of afzonderlijk. Een mogelijke verkoop van de Duitse activiteiten eventueel gezamenlijk met de bedrijfsactiviteiten in Centraal- en Oost-Europa zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan de aandeelhouders.
Samas is benaderd met voorstellen voor deze activiteiten en voert gesprekken met partijen. Op basis van deze gesprekken kan een substantieel boekverlies op een mogelijke transactie niet worden uitgesloten. Op dit moment ligt er geen voorstel voor de verkoop van geheel Samas.

Aandeelhoudersvergadering
Voor 19 juni 2009 is een aandeelhoudersvergadering gepland op het Samas hoofdkantoor (The Village Office) in Houten, ter bespreking van de strategie van Samas. De formele oproep en agenda zullen op korte termijn worden gepubliceerd. Door de recente wijzigingen in Samas als groep kan de definitieve jaarrekening nog niet worden opgesteld. Vaststelling van de jaarrekening zal derhalve geen deel uitmaken van de agenda voor de komende aandeelhoudersvergadering.



Samas NV