Allochtonen blijken guller dan autochtonen

26/05/2009 08:45

NCDO

NCDO heeft de werkgroep Filantropische Studies van de Vrije Universiteit gevraagd het geefgedrag van een aantal groepen niet-westerse allochtonen in Nederland in 2007 te onderzoeken. Dit onderzoek is een aanvulling op de tweejaarlijkse studie "Geven in Nederland" die deze werkgroep uitvoert.

Uit dit onderzoek komt onder andere naar voren dat wanneer de giften aan goede doelen en de giften aan naasten bij elkaar worden opgeteld, niet-westerse allochtonen gemiddeld per jaar een hoger totaalbedrag geven (598 euro) dan autochtone Nederlanders (399 euro). Surinamers blijken de meest gulle gevers in Nederland, zowel in vergelijking met andere allochtonen als met autochtonen. Niet-westerse allochtonen gaven in 2007 gezamenlijk bijna 400 miljoen euro aan Nederlandse goede doelen (40%) en aan remittances (60%). Van de niet-westerse allochtonen gaf 80% in 2007 aan Nederlandse goede doelen. Daarvan ontvingen levensbeschouwelijke organisaties verreweg het hoogste bedrag aan giften.

Representatieve steekproef

In een grootscheeps vragenlijstonderzoek werden 898 Nederlanders ondervraagd over hun geefgedrag. Deze mensen hadden een Afghaanse, Antilliaanse, Marokkaanse, Surinaamse, Turkse of autochtone achtergrond. Er zijn quota gesteld op leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en regio om tot een representatieve steekproef van de etnische groepen te komen. De gepresenteerde cijfers zijn geschatte totaalbedragen op basis van de antwoorden van de deelnemers aan de studie. De samenvatting en het volledige onderzoek (Onderzoek 42. Solidair met het land van herkomst) is gepubliceerd op de website van NCDO.

NCDO

NCDO betrekt mensen in Nederland bij internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling en ondersteunt hen daarbij met informatie, subsidie en adviezen. NCDO laat regelmatig onderzoek uitvoeren naar de betrokkenheid binnen de Nederlandse samenleving bij Internationale Samenwerking.