Partij van de Arbeid

Den Haag, 26 mei 2009

Vragen van de leden Arib en Timmer (beiden PvdA) aan de minister van Justitie

met betrekking tot de omvang van het probleem van kinderontvoering


1. Kent u het berichten "Meeste 'ontvoerders' zijn moeder; Centrum Internationale Kinderontvoering bestrijdt politiecijfers" (NRC 25 mei 2009) en "Forse stijging aantal vermiste kinderen'(Trouw, 25 mei 2009)?


2. Bent u op de hoogte van het onderzoek of cijfermateriaal van de KLPD met betrekking tot het aantal vermiste dan wel ontvoerde kinderen? Zo ja, kunt u ons op de hoogte brengen van dit cijfermateriaal? Zo nee, waarom niet?


3. Bestaat er verschil tussen het cijfermateriaal over dit onderwerp waarover de KLPD respectievelijk het centrum voor Internationale Kinderontvoering (Centrum IKO) beschikken? Zo ja, waaruit bestaan die verschillen en hoe zijn die te verklaren? Zo nee, waarom niet?


4. Hoeveel kinderen werden er in 2008 slachtoffer van ontvoering in de zin van artikel 279 Sr? Hoeveel van die kinderen waren 12 jaar of ouder?


5. Is er verband tussen het aantal vermiste en ontvoerde kinderen? Zo ja, welk verband? Zo nee, waarom niet?


6. Is het aantal ontvoerde kinderen dat gemeld in 2008 bij het Centrum IKO bekend is geworden gelijk aan het aantal in dat jaar ontvoerde kinderen? Zo nee, hoeveel kinderen worden er naar uw schatting niet gemeld bij dat centrum?


7. Wat is uw mening, mede gezien de reactie van het Centrum IKO daarbij, over de opvatting van de KLPD dat er verband bestaat tussen de toename van het aantal gemengde huwelijken enerzijds en het klaarblijkelijk toegenomen aantal vermissingen en ontvoeringen anderzijds?


1. Nos Journaal 23 mei 2009

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl