Ingezonden persbericht


Persbericht

AMS-IX sluit jaar af van gestage groei en innovatie

~ Grootste wereldwijde IPv6 peering punt voorspelt verdere groei verkeer en resultaat ~

Amsterdam, 26 mei, 2009 - AMS-IX, een van 's werelds grootste Internet exchanges, zag 30 procent groei in netto inkomsten in 2008. Daarnaast traden bijna 50 nieuwe leden toe tot de exchange.

In 2009 implementeert AMS-IX een nieuwe architectuur. Dit zal resulteren in een meer flexibel en stabiel platform om de indrukwekkende groei te continueren. Het Internetknooppunt legt daarbij de nadrukt op continuïteit en groei door kwaliteitsnetwerken van over heel de wereld en met name uit groeimarkten als Centraal- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Azië aan te trekken. Uitbreiding van de beschikbare datacenter locaties die de exchange gebruikt, ondersteunen de continue groei van het platform en de doorstroming van het groeiende Internetverkeer. Vorige week werd bekend dat AMS-IX ook op de nieuwste InterXion site, AMS5 op Schiphol-Rijk een switch zal plaatsen.

De groei van het totale verkeer in 2009 wordt geschat op een gemiddelde van 800 Gbps met pieken in de buurt van 1Tbps. Doordat IPv4-adressen op termijn opraken, is de verwachting dat IPv6 aanzienlijk blijft groeien. Toch wordt er rekening mee gehouden dat de groei wellicht niet zo groot is als de in 2008 gemeten 1000%. Sinds de eerste implementatie van IPv6 aan het begin van deze eeuw, heeft AMS-IX zich ontwikkeld tot het grootste wereldwijde IPv6 peering punt. Het verkeer en het aantal leden dat IPv6 heeft geïmplementeerd zijn snel gegroeid in het afgelopen jaar.

Door het ondersteunen van initiatieven 'For the good of the Internet' behoudt AMS-IX zijn wereldwijde focus in 2009. Zo verzekert het knooppunt zich ervan dat de kennis en de capaciteit van peering wijdverspreid is, volgens Job Witteman, CEO.

"Het is goed te zien dat ondanks de wereldwijde economische crisis zowel het Internetverkeer als ons ledenbestand jaar op jaar groeit. We verwachten ook goede cijfers voor 2009 en kijken uit naar de uitbreiding van ons aanbod en onze capaciteiten", zegt Witteman. "Als non-profitorganisatie moeten we zorgen voor een gezonde balans tussen aantrekkelijke ledenprijzen enerzijds en kapitaal, reserves en kasstroom ten behoeve van de schaalbaarheid anderzijds. Zo kunnen we blijven investeren in ons platform. Deze toewijding aan het bieden van een stabiel en efficiënt netwerk blijft zich lonen - niet alleen in het aantal nieuwe leden dat zich aansluit maar ook in de hoeveelheid verkeer die we uitwisselen."

(385 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over AMS-IX
AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) is een neutraal en onafhankelijke not-for-profit Internetknooppunt. Het biedt diensten aan sinds het begin van de jaren negentig. AMS-IX is een van de grootste internetknooppunten ter wereld. Meer dan 300 internet gerelateerde partijen komen samen om onderling internet verkeer meer dan 650 Gigabit per seconde uit te wisselen. Het AMS-IX platform biedt non-blocking peering services van hoge kwaliteit voor alle typen IP-verkeer, of het nu gaat om traditionele data, VoIP of video. AMS-IX beheert de eerste mobiele peering punten wereldwijd, de Global GPRS Roaming Exchange (GRX) en de Mobile Data Exchange (MDX). Daarnaast beheren ze ook oplossingen voor broadcasting-verkeer door de multicast peering dienst.