Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Health-check-gelden moeten geïnvesteerd worden in jongeren

In Europa heeft men al een half jaar geleden ruim baan gegeven aan de lidstaten om jonge agrariërs te ondersteunen bij de bedrijfsovername. Starters mogen tot 70.000 subsidie krijgen. Nederland kent de subsidieregeling jonge landbouwers met max. 20.000 subsidie. LNV laat dus nog 50.000 onbenut.

Recente onderzoeken wijzen steeds op de noodzaak om zuinig te zijn op het aantal jongeren dat het bedrijf wil overnemen. Zo blijkt uit de lei-monitor van afgelopen week, waaruit blijkt dat juist jonge ondernemers op dit moment kwetsbaar zij. Bedrijven zijn de laatste jaren steeds groter geworden en in waarde gestegen. De subsidie kan net even dat steuntje geven om een goede start te maken. Het bepaalt natuurlijk niet of je wel of geen boer of tuinder wordt, maar het helpt wel om de concurrentie aan te gaan. Zeker vandaag de dag moet je zorgen dat je mee doet met de beste en dat vraagt veel investeringen en ondernemersbloed.

Nederland is binnen de EU één van de duurdere landen om een bedrijf te starten of over te nemen. Je mag dan ook verwachten dat het ministerie van LNV hoog inzet en gebruik maakt van de ruimte die de EU geeft om jonge landbouwers te steunen.

NAJK stelt voor om de steunmaatregel van 2010 uit te breiden tot in ieder geval 50.000 per ondernemer. Het liefst onder dezelfde voorwaarden als de huidige regeling.


* Datum: 26 mei 2009