Partij van de Arbeid

Den Haag, 26 mei 2009

Vragen van het lid Heerts (PvdA) aan de minister van Justitie

over 'Pluk-ze'- resultaten bij parket in Den Haag


1. Kent u het artikel "Parket Den Haag beste 'kaalplukker'? {1}


2. Klopt het dat het parket Den Haag koploper is met het kaalplukken van criminelen? Zo nee, wat zijn wel de juiste cijfers?


3. Kunt u in een tabellarisch overzicht aangeven hoeveel er per parket in 2008 conservatoir beslag werd gelegd en hoeveel er daadwerkelijk is ontnomen?


4. Wat is de reden dat Den Haag succesvoller is in het plukken van de criminelen dan andere parketten? Deelt u de mening van Officier van Justitie Egberts dat de beleidsmatige aanpak de reden is van deze succesvolle aanpak? Zo nee, wat is de reden dan wel?


5. Deelt u de mening van de OvJ dat het ook een kwestie van 'tussen de oren' is? Zo ja, wat gaat u doen om te bevorderen dat ook bij andere parketten het plukken meer 'tussen de oren' komt te zitten? Zo nee, waarom niet?


6. Deelt u tevens de mening dat het probleem met name zit aan het begin van het onderzoek en dat er in een vroeg stadium conservatoir beslag gelegd moet worden? Zo ja, waarom gebeurt dat dan niet altijd? Zijn er op dit punt verschillen tussen parketten? Zo nee, waarom niet?


7. Bent u van plan de 'best practise' van het Haags parket onder de aandacht van de andere parketten te brengen? Zo ja, hoe kunt u bereiken dat andere parketten zich deze werkwijze eigen maken? Zo nee, waarom niet?


8. Zijn er gevallen bekend van advocaten die ten behoeve van een crimineel geld hebben weggesluisd van een geblokkeerde rekening? Zo ja, kunt u een indicatie geven van de omvang van dit probleem? welke mogelijkheden bestaan er buiten het tuchtrecht om dit in de toekomst te voorkomen?

{1} FD, 22 mei 2009, pg 13

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} FD, 22 mei 2009, pg 13
Content-Type: application/rtf;
name="26. Vragen lid Heerts (PvdA) over 'Pluk-ze'- r" esultaten bij parket in Den Haag.rtf"
Content-Description: 26. Vragen lid Heerts (PvdA) over 'Pluk-ze'- r esultaten bij parket in Den Haag.rtf
Content-Disposition: attachment;
filename="26. Vragen lid Heerts (PvdA) over 'Pluk-ze'- r" esultaten bij parket in Den Haag.rtf"