Amsterdam, 26 mei 2009

Reclamecode Commissie: Kernenergie zeker CO2-vrij en zonder subsidies, maar definitief niet schoon

Terecht noemt Atoomstroom.nl zijn elektriciteit 'CO2-vrij' en 'vrij van subsidies', zo oordeelde de Reclamecode Commissie eind februari na een klacht van Greenpeace. 'Schoon' mag echter definitief niet worden gebruikt om kernenergie aan te prijzen. Het College van Beroep van de Reclamecode Commissie gaat in zijn uitspraak echter veel verder, en scherpt de regels voor het gebruiken van 'schoon', 'groen' en 'milieuvriendelijk' voor elektriciteitsproducten fors aan: de opwekmethode moet schoon zijn in absolute zin. Geen enkele vorm van energieopwekking voldoet echter aan deze eis.

Atoomstroom.nl levert elektriciteit die is opgewekt met kerncentrales -Atoomstroom - aan milieubewuste consumenten en bedrijven. In januari van dit jaar diende Greenpeace op drie punten een klacht in bij de Reclamecode Commissie: Atoomstroom.nl zou zijn elektriciteit ten onrechte aanprijzen als CO2-vrij, subsidievrij en schoon.

Greenpeace kreeg grotendeels ongelijk: Kernenergie is inderdaad de enige manier om grootschalig en zonder subsidies CO2-vrije elektriciteit op te wekken, zo oordeelde de Commissie op 27 februari jongstleden.

'Schoon' mocht Atoomstroom.nl zijn elektriciteit echter volgens de Commissie niet noemen, vanwege het radioactieve restproduct dat tijdens de opwekking ontstaat. Atoomstroom.nl is het niet met deze uitspraak eens: bij álle alternatieve vormen van energieopwekking -zoals met wind, zon en water- ontstaat immers milieubelasting, in de hele keten, maar ook tijdens de opwekfase. Kernenergie komt er in de vergelijking relatief gunstig uit omdat de hoeveelheid geproduceerd afval zeer gering is, én omdat het geproduceerde afval niet in het milieu komt maar langdurig wordt afgescheiden van de mens en het milieu.

Atoomstroom.nl is daarom tegen de uitspraak in beroep gegaan. Het College van Beroep van de Reclamecode Commissie meent echter nog steeds dat kernenergie niet schoon genoemd kan worden.

Het College van Beroep gaat in zijn uitspraak echter veel verder dan de Commissie. Om het woord 'schoon', 'groen' of 'milieuvriendelijk' te mogen gebruiken voor het aanprijzen van elektriciteit, zo meent het College, moet de opwekmethode schoon zijn in absolute zin. Dit betekent een letterlijke en absolute interpretatie van de reglementen (met name van artikel 3 van de Milieu Reclamecodei). Geen enkele vorm van energieopwekking is echter schoon in absolute zin. Hiermee heeft het College belangrijke jurisprudentie gecreëerd voor het gebruik van de woorden 'schoon', 'groen' en 'milieuvriendelijk' in relatie tot energieopwekking.

Over Atoomstroom.nl
Atoomstroom.nl is een handelsnaam van Atoomstroom B.V., de jongste elektriciteitsleverancier op de Nederlandse markt. Atoomstroom B.V. stelt zich ten doel de grootste leverancier van CO2-vrije stroom te worden.

i Artikel 3. Aantoonbaarheid: "Alle milieuclaims dienen aantoonbaar juist te zijn. De bewijslast rust op de adverteerder. Naarmate de milieuclaims absoluter zijn geformuleerd, worden zwaardere eisen gesteld aan het bewijsmateriaal. ..."Bij de huidige stand van de techniek is het moeilijk voorstelbaar dat van veel producten kan worden bewezen dat zij absoluut milieuonschadelijk zijn. Daarom is grote terughoudendheid met betrekking tot absolute claims op zijn plaats. Hierbij dient men zich te realiseren dat woorden als: "milieuvriendelijk", "schoon", "groen", "goed voor het milieu", die zonder nadere nuancering worden gebruikt, door het publiek snel als absolute claims worden begrepen.”